Doi hoţi "profesionişti" români, care au realizat peste 30 de spargeri în nordul Angliei, au fost prinşi de un pensionar din Dalston, informează publicaţia britanică News & Star. Cei doi spărgători, Nicu Pricopi, 27 de ani şi Costel Oancea, 20 de ani, susţin că au venit în Anglia în căutarea unui trai mai bun. Cum însă nu au găsit nimic de lucru, s-au apucat să spargă locuinţe. Nicu Pricopi a comis 16 spargeri în Cheshire şi Warrington, înainte ca atenţia să-i fie atrasă de liniştita localitate rurală Dalston din Cumbrian. Oancea a început la rândul său să lucreze pe cont propriu, reuşind opt spargeri în localitatea Humberside, înainte de a se întâlni cu Pricopi şi de a începe să acţioneze împreună. La 24 martie, cei doi spărgători români au fost însă arestaţi. Ei au plecat din Manchester, unde locuiau, şi au spart două locuinţe din Dalston, proprietarii dormind. Cei doi au vizat de asemenea şi o casă nelocuită din aceaşi localitate. Dubiţa lor marca Citroen, de culoare albastră, în care îşi încărcau prada, a trezit suspiciunile unui pensionar din Dalston, James Johnston, care a notat numărul de înmatriculare şi a telefonat la poliţie. Cei doi hoţi au fost opriţi de un echipaj de poliţie la Aspatria, câteva ore mai târziu, iar în maşina lor au fost găsite câteva televizoare, calculatoare, camere video şi foto, precum şi mai multe telefoane mobile. "Poliţia a putut să-i prindă pe cei doi foarte repede datorită intuiţiei şi hotărârii domnului Johnston", a comentat judecătorul Paul Batty QC de la Carlisle Crown Court, care i-a judecat pe cei doi. Pentru viteza sa de reacţie, pensionarul britanic va fi recompensat cu un premiu de 250 de lire sterline. În faţa anchetatorilor, Nicu Pricopi a recunoscut că avea un cazier stufos şi în România, cuprinzând infracţiuni precum tâlhăria şi furtul. El a primi o sentinţă de 6 ani de închisoare şi va executa 3 ani, după care urmează să fie eliberat, dar va fi ţinut sub observaţie de către poliţie. Costel Oancea a pledat de asemenea vinovat şi a fost condamnat la 4 ani de închisoare într-un centru de detenţie destinat infractorilor minori (în Marea Britanie vârsta majoratului este de 21 de ani). Fotografii:
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.
În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize.
|