Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 05/06/2008
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Veronica Micu
Titlul articolului: Spaniolii ne cred săraci şi infractori
Acces online: https://www.jurnalul.ro/fun/fun/spaniolii-ne-cred-saraci-si-infractori-126309.html


Spaniolii ne cred săraci şi infractori

Conform unui studiu sociologic numit „Imaginea României în Spania”, primele lucruri cu care spaniolii asociază ţara noastră sunt sărăcia şi mizeria. Urmează delincvenţa şi faptul că România este un stat cu dificultăţi economice, fără locuri de muncă. Un număr reprezentativ dintre spanioli asociază spontan România cu Dracula, Transilvania şi vampirii.

 
TOLERANŢĂ SCĂZUTĂ PENTRU ROMI. Trei sferturi din populaţia Spaniei consideră că sunt prea mulţi imigranţi în Spania, iar majoritatea cetăţenilor îşi exprimă acordul cu expulzările de imigranţi, şase din zece spanioli percepând creşterea şomajului ca fiind corelată cu numărul ridicat de imigranţi.

Concluziile rezultă dintr-un studiu sociologic intitulat "Imaginea României în Spania", realizat de Mercury Research în parteneriat OpiPublic Data Sampling, la cererea Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG). Populaţia ţintă a fost reprezentată de cetăţeni spanioli cu vârsta de peste 17 ani, rezidenţi în Peninsula Iberică şi Insulele Baleare.

Din rândul categoriilor de imigranţi prezente pe teritoriul Spaniei, cei sud-americani atrag cele mai favorabile opinii ale spaniolilor; faţă de aceştia spaniolii având şi cel mai ridicat nivel de toleranţă. Cele mai nefavorabile opinii şi cel mai scăzut grad de toleranţă se constată faţă de imigranţii romi.

BRAND-UL DRACULA. Imigranţii români atrag preponderent opinii negative şi un grad de toleranţă relativ scăzut, percepţia spaniolilor faţă de imigranţii români fiind însă mai bună decât percepţia faţă de imigranţii romi, arată ASG. Proximitatea imigranţilor români induce o percepţie pozitivă asupra acestora. Atât cei care susţin că au stat de vorbă vreodată cu un imigrant român, cât şi cei care au colegi imigranţi români declară în mai mare măsură decât cei care nu au avut astfel de contacte că au o părere pozitivă despre imigranţii români. Spaniolii din zona Centrală, unde se află numărul cel mai consistent al comunităţii româneşti din Spania, au şi ei o părere mai bună despre imigranţii români decât cei din zona de Nord şi Nord-Vest, unde se află cei mai puţini imigranţi români. Cea mai frecventă asociere făcută în mod spontan românilor este aceea cu delincvenţa. Românii mai sunt asociaţi cu sărăcia, cu oameni muncitori şi oameni în căutarea unei vieţi mai bune. Două-treimi dintre spanioli nu au putut indica o personalitate românească cunoscută. Ceilalţi au amintit de Nicolae Ceauşescu, Dracula, Nadia Comăneci şi de câţiva fotbalişti. 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.