Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 14/11/2006
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Caterina Nicolae
Titlul articolului: Romanii din Irlanda strang semnaturi pentru un memorandum
Acces online: https://www.gandul.info/societatea/romanii-irlanda-strang-semnaturi-memorandum-270699


Liderii celor doua asociatii romanesti din Irlanda strang semnaturi pentru sustinerea unui memorandum privind discriminarea imigrantilor romani de catre guvernul irlandez. Memorandumul este prima forma de protest fata de decizia guvernului irlandez de a impune restrictii imigrantilor romani dupa 1 ianuarie 2007. In cazul in care memorandumul nu va fi luat in considerare, urmatorul pas va fi atacarea in instanta a deciziei considerata a fi discriminatorie. Deja, organizatiie romanesti au contactat un birou de avocatura din Dublin. Avocatii s-au aratat interesati de caz, considerand ca romanii au sanse mari sa castige un astfel de proces. Desi multi irlandezi recunosc ca politica la Dublin se face dupa cum bate vantul la Londra, iar decizia de a inchide piata muncii pentru romani a fost anuntata la Dublin la cateva ore dupa ce oficialii de la Londra declarasera ca nu doresc imigranti romani, liderii organizatiilor romanesti cred ca pot schimba punctul de vedere al oficialilor de la Dublin. Cei 30.000 de romani din "Insula de Smarald" sunt nemultumiti atat de hotararea guvernului irlandez de a nu permite accesul romanilor pe piata fortei de munca, cat si de balbaiala autoritatilor in privinta dreptului de rezidenta. In memorandum se arata ca romanii au avut parte de un tratament complet diferit fata de cetatenii celorlalte zece tari care au devenit membre UE in 2004. Cu mult timp inainte ca aderarea celor 10 sa fie confirmata oficial, imigrantii din acele tari au putut intra in Irlanda fara viza, lucru care nu a fost permis romanilor. Acestia nici macar acum, cu o luna inainte de aderare, nu stiu exact cum vor putea intra in Irlanda de la 1 ianuarie 2007 si care vor fi procedurile pentru sederea legala.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.