Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 12/09/2007
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Imigranţii români plecaţi să culeagă struguri în Spania - exploataţi de localnici
Acces online: https://www.gandul.info/news/imigrantii-romani-plecati-culeaga-struguri-spania-exploatati-loc-910452


Aproximativ o mie de imigranţi români şi bulgari, plecaţi la culesul viilor într-un sat din provincia spaniolă La Mancha (centru), sunt trataţi cu indiferenţă şi exploataţi de localnici, care profită de pe urma situaţiei lor dificile, relatează publicaţia „El Pais”, citată de Mediafax. Astfel, într-un reportaj, cotidianul spaniol prezintă situaţia românilor şi bulgarilor (inclusiv femei şi copii), majoritatea de etnie romă, care au sosit în satul Moral de Caltrava, din La Mancha, pentru a lucra în domeniul viticol.

 

 Publicaţia notează că cei mai mulţi dintre ei au venit direct din ţara de origine, după o călătorie de patru zile cu autocarul, fără opriri. Ceilalţi s-au adunat aici din alte provincii spaniole, în speranţa că vor găsi de lucru în această perioadă, în care este nevoie de forţă de muncă sezonieră, în zonele viticole. Imigranţii trăiesc însă în incertitudine de o lună, neştiind dacă vor fi angajaţi sau nu. Chiar dacă România şi Bulgaria au devenit state membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, moratoriul prin care Guvernul spaniol a restricţionat piaţa muncii timp de doi ani cetăţenilor proveniţi din aceste ţări îi limitează la statutul de imigranţi. În plus, foarte puţini angajatori au depus actele necesare pentru a obţine permisele de muncă pentru ei.

 

 

 Este şi cazul românului Varga Lucian, de 33 de ani, care a sosit din Murcia cu soţia, fiica, fratele, tatăl... în total şase persoane. Temerea agricultorilor de a-i angaja pentru că nu au acte l-a obligat luna trecută să ceară banii împrumutaţi fratelui său în România. „Nu aveam să plătesc chiria. Dacă este de lucru, în regulă. Dacă nu are ce mânca, lumea trebuie să fure, aşa se întâmplă întotdeauna”, explică românul. De fapt, problema nu este lipsa locurilor de muncă, deoarece sunt aproximativ 7.000 de hectare de vie care aşteaptă să fie culeasă, ceea ce ar necesita munca a circa o mie de imigranţi, practic exact numărul celor sosiţi pentru a li se da de lucru, explică Roque Gutierrez, un agricultor local, citat de „El Pais”. Adevărata dificultate este, de fapt, aplicarea moratoriului privind forţa de muncă din România şi Bulgaria, subliniază el.

 

 Chiar şi primarul din Moral de Caltrava, Jose Maria Molina, el însuşi agricultor, justifică situaţia prin faptul că proprietarii de vii nu puteau întocmi actele necesare pentru angajarea românilor şi bulgarilor înainte de sosirea acestora în La Mancha, deoarece nu ştiau de câte persoane vor avea nevoie la culesul viilor. Cu toate acestea agricultorii spanioli speră ca guvernul regional să rezolve la timp problema, permiţându-le să angajeze imigranţii. Între timp, unii localnici s-au gândit că într-un fel tot profită de pe urma imigranţilor. Drept pentru care unii proprietari îşi închiriază casele la preţuri exorbitante imigranţilor (peste 100 de euro), în ciuda faptului că unele sunt lipsite de utilităţi. Mai mult, pentru a se asigura că românii şi bulgarii nu vor pleca fără să plătească, unii proprietari le reţin paşapoartele, ca o garanţie, şi nu se tem să ascundă asta de ochii autorităţilor. (M.T.)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.