Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 15/07/2007
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Irina Moldovan
Titlul articolului: Criza de capsunari in Marea Britanie
Acces online: https://old.cotidianul.ro/criza_de_capsunari_in_marea_britanie-28900.html


Dupa ce au facut tot posibilul pentru a bloca accesul romanilor pe piata muncii, britanicii ar putea ajunge sa se bata pe agricultorii din tara noastra.

 

In ultimul timp, fermierii englezi gasesc tot mai greu lucratori care sa-i ajute la recoltarea fructelor. Tot mai multi imigranti est-europeni renunta la munca in agricultura pentru slujbe mai bine platite in zonele urbane. In aceste conditii, industria fructelor din Regatul Unit este serios amenintata. O industrie care valoreaza peste 300 de milioane de lire sterline si care ar putea intra in colaps din cauza lipsei fortei de munca.

 

Cel mai grav afectate sint culturile de capsuni.

 

Numai in acest an, fermierii englezi au pierdut zeci de hectare de fructe coapte, pe care nu avea cine sa le culeaga. De obicei, patronii folosesc in acest scop muncitori din estul Europei. Cei mai multi dintre ei sint studenti romani, ucraineni si polonezi, veniti in Anglia, la munca, pe perioada vacantelor. In 2007 insa, anul universitar din Polonia s-a prelungit cu o luna, iar muncitorii sezonieri nu au mai putut ajunge la timp pe plantatii.

 

 

Unul dintre cei mai mari cultivatori de capsune din Anglia, compania Hillers, spune ca ar putea pierde peste 50 de tone de fructe daca nu gaseste urgent lucratori pentru recolta. Reprezentantii firmei au sunat deja la toate agentiile de recrutare din Europa de Est. Au primit insa acelasi raspuns. Tinerii care stapinesc limba engleza prefera sa se angajeze in alte domenii, precum constructiile sau serviciile hoteliere. Singurii muncitori disponibili sint cei de virsta mijlocie, care nu reusesc deloc sa comunice cu patronii lor. In plus, un angajat mai batrin da randament mai slab la cules de capsune. Din aceste motive, o mare parte din recolte risca sa putrezeasca pe cimp.

 

In aceeasi situatie se afla si alte mari ferme din Regat. Muncitorii est-europeni au fost speriati de conditiile grele de munca si de salariile mici si au decis sa plece in alte state UE, cum ar fi Olanda. In plus, Polonia cunoaste un boom economic, iar organizarea Campionatului European de fotbal din 2012 ofera reale oportunitati de cistig pentru muncitorii necalificati.

 

Cultivatorii se tem ca situatia va deveni si mai neagra in perioada urmatoare, deoarece guvernul britanic vrea sa limiteze mai mult accesul studentilor romani si bulgari pe piata muncii.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.