Căutare Numele cotidianului: Cotidianul
Ministerul de Interne britanic ar putea fi nevoit sa renunte la interzicerea accesului imigrantilor romani si bulgari pe piata britanica a muncii dupa aderare.
Acestia pot cere si pot obtine drepturi similare cu cei 600.000 de imigranti est-europeni deja aflati in tara, informeaza ,,Mail on Sunday��. Autoritatile britanice au dezbatut recent un plan de a impiedica accesul pe piata muncii din Marea Britanie a cetatenilor romani si bulgari, dupa aderarea celor doua tari la UE. Avocatii Ministerului de Interne afirma insa ca acestia pot invoca legislatia privind drepturile omului si pot cere sa beneficieze de aceleasi conditii ca si cei 600.000 de est-europeni a caror intrare in Marea Britanie a fost deja permisa, dupa valul de extindere a UE din 2004.
Numar limitat de permise de munca
Grupuri independente britanice estimeaza ca, in 2007, in Marea Britanie ar putea ajunge pina la 300.000 de romani si de bulgari.
Un oficial din Ministerul de Interne a afirmat ca exista mai multe variante care ar permite autoritatilor de la Londra sa restringa drepturile de angajare pentru est-europeni. Una dintre acestea consta in adoptarea politicii Germaniei, care elibereaza un numar limitat de permise de munca, mentinind la citeva mii numarul muncitorilor imigranti.
Ministrul de Interne, John Reid, a recunoscut ca angajatii est-europeni au adus mult profesionalism, insa a sustinut necesitatea imigratiei controlate, astfel incit esticii cu cea mai inalta calificare profesionala sa aiba acces preferential pe piata britanica a muncii. Saptamina trecuta, presa londoneza a publicat un document intern al guvernului britanic, care avertiza ca venirea unui nou val de imigranti va impovara serviciile sociale si poate duce la cresterea infractionalitatii.
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |