Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 02/01/2007
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Razvan Ciubotaru , Simona Maties
Titlul articolului: Deziluzie in presa de scandal engleza: primul val de imigranti numara patru romani
Acces online: https://old.cotidianul.ro/deziluzie_in_presa_de_scandal_engleza_primul_val_de_imigranti_numara_patru_romani-20011.html


 

Un student la horticultura, un informatician, un constructor si un fost ofiter de credite formeaza valul de imigranti romani de care se temea Marea Britanie.

 

Masuri drastice antiimigratie

 

Informatia privind pe cei patru romani care "au invadat" Marea Britanie a fost furnizata de cotidianul englez "Daily Mirror". Acesta explica fenomenul prin impunerea restrictiilor pe piata britanica a muncii si instituirea unor amenzi de 1.000 de lire sterline pentru imigrantii care lucreaza fara permis si de 5.000 de lire pentru firmele angajatoare.

Cu toate acestea, cotidianul britanic mentioneaza ca urmatoarele zile vor fi mult mai "aglomerate", firmele de transport aerian si rutier avind rezervate toate locurile pina 15 ianuarie.

 

 

Cultura romaneasca a mitei si a coruptiei

 

"UE va oferi Romaniei 30 de miliarde de euro in urmatorii sapte ani, pentru a reface infrastructura deficitara a tarii. Se asteapta insa ca mare parte a acestor fonduri sa se piarda din cauza culturii romanesti a mitei si a coruptiei", titreaza "The Sun" in editia electronica de pe 1 ianuarie. Tabloidul britanic avertizeaza ca mai mult de 300.000 de imigranti sint asteptati in Marea Britanie, la acestia adaugindu-se persoane din state nemembre UE, care obtin pasapoarte bulgaresti false, la pretul de 700 de euro. De altfel, primii imigranti romani, carora li s-a refuzat in mod repetat accesul in Marea Britanie, s-au imbarcat in cursele spre Londra incepind chiar de pe 1 ianuarie. "E fantastic sa poti sa te sui in avion in sfirsit. Am fost refuzat de tei ori. Ambasada nici nu crede ca m-as mai intoarce o data", a declarat pentru "The Sun" unul dintre imigrantii romani.

 

UE pune frina extinderii

 

Romania si Bulgaria, de departe cele mai sarace tari ale Uniunii Europene, vor trebui sa depuna eforturi pentru a recupera intirzierea economica si sociala care le desparte de ceilalti membri, comenteaza AFP. PIB-ul pe cap de locuitor in Romania si Bulgaria a fost in 2005 numai 34%, respectiv 33% din media europeana (ca putere de cumparare), potrivit Oficiului de Statistica Eurostat. Cele doua state ramin sub supravegherea stricta a Bruxelles-ului in mai multe domenii, unde lacunele persista - sistemul judiciar, gestionarea fondurilor europene si securitatea alimentara, iar pentru Bulgaria si securitatea aeriana. Ar putea fi impuse si unele sanctiuni, de exemplu nerecunoasterea deciziilor justitiei bulgare sau romane, precizeaza AFP.

 

Cetateni de mina a doua

 

"Coruptia, incompetenta si lipsa infrastructurii vor ramine obstacole in calea luptei cu saracia, in special in zonele rurale. Cetatenii romani si bulgari nu se vor bucura nici macar de aceleasi drepturi cu europenii, majoritatea statelor membre UE restrictionindu-le accesul pe piata muncii", remarca "Financial Times". Guvernele de la Bucuresti si Sofia vor trebui sa prezinte beneficiile aderarii, in caz contrar urmind sa se confrunte cu tendinte nationaliste precum cele din Polonia si Slovacia, avertizeaza "The Guardian".

 

Romania si Bulgaria sint norocoase

 

"The Washington Times" remarca diferenta frapanta dintre actuala largire, austera, si festivitatile prilejuite de extinderea din 2004. "Romania se afla pe locul 88 in topul coruptiei, sub majoritatea statelor din Orientul Mijlociu si unele state africane", aminteste cotidianul american. Cu toate acestea, nici un membru UE nu s-a opus aderarii celor doua state balcanice, asa acum

 

s-a intimplat in cazul Turciei, o tara cu un standard de viata identic cu cel al Romaniei.

 

Campanie impotriva imigratiei ilegale

 

Teama fata de imigranti i-a facut pe britanici sa recurga la campanii de informare asupra restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor. "Nu veniti in Marea Britanie fara permis de munca", spun afisele din preajma ambasadelor britanice de la Bucuresti si Sofia, precum si fluturasii si anunturile din mass-media. Guvernul de la Londra a cheltuit 280.000 de lire sterline pentru a-i convinge pe romani sa vina in Marea Britanie doar daca sint calificati si au un loc de munca asigurat, arata "The Independent".

 

Mamaliga si zacusca europene

 

In urma experientei extinderii din 2004, care a umplut rafturile supermarketurilor britanice cu specialitati culinare poloneze, presa londoneza se arata interesata de mamaliga, ciorba de perisoare si de legenda mititeilor romanesti. "Nu vom mai putea sa facem mamaliga, pentru ca va trebui sa mincam piine feliata, ambalata in plastic", se plinge un roman intervievat de BBC imediat dupa momentul aderarii. Cei de la BBC amintesc si ca vecinii de peste Dunare ii numesc deseori pe romani "mamaligi".

 

Setea de democratie a Romaniei

 

"The Times" scrie ca cele doua tari aduc "o sete de democratie, de stabilitate si de prosperitate intr-o regiune care a cunoscut secole de turbulente, aduc o diversitate culturala, puternicele traditii ale Bisericii Ortodoxe si angajamentul de a oferi sanse egale minoritatilor lor".

Romania europeana, pion al Washingtonului

 

Aderarea Romaniei si Bulgariei transforma Marea Neagra intr-o frontiera a Uniunii si ridica noi probleme in relatia cu Rusia, Marea Neagra fiind inconjurata de conflictele inghetate din Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria, noteaza "Le Monde" in editia electronica de ieri. Aratind ca zona Marii Negre face obiectul unei dispute intre viziunea euroatlantica si cea euroasiatica, cotidianul francez subliniaza afinitatea presedintelui Traian Basescu pentru "umbrela americana in locul discursului Bruxelles-ului". Totodata, "Le Monde�� aminteste ca ambitia presedintelui roman de a "transforma Marea Neagra intr-o Mediterana a Estului" a dus la o atitudine rece din partea Rusiei, care a primit cu ostilitate crearea "cu fonduri americane" a Forumului Marii Negre, in aceasta vara, la Bucuresti.

Romania se implica in politica de imigratie a UE

 

Ministrul roman de externe, Razvan Ungureanu, a anuntat luni ca Romania va prezenta, in februarie, o schita privind politica de imigratie, pentru formularea unei politici europene pe aceasta tema. "Cred ca in februarie vom putea oferi deja o schita asupra modului in care Romania poate colabora la conceperea unei politici paneuropene pe tema imigratiei legale si ilegale", a dezvaluit seful diplomatiei romane primul obiectiv pentru 2007. "Sper sa nu fiu prea optimist acum", a adaugat el. Ungureanu a precizat ca la strategia pentru imigratie Romania lucreaza impreuna cu Spania, Polonia, Italia, Grecia si Portugalia, sub patronajul presedintiei germane a Uniunii Europene. O alta prioritate pentru 2007 este problematica Marii Negre. Ungureanu spune ca Romania profita de includerea de catre presedintia germana a UE a securitatii energetice intre temele de urgenta pentru anul viitor. "E limpede ca la CAGRE (Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe) cind se va deschide subiectul energetic in perspectiva Consiliului European din martie, Romania va exprima o pozitie", a mai spus ministrul de externe.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.