Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziarero
Anul şi data apariţiei: 10/06/2011
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Oana Racheleanu
Titlul articolului: Emigranţii români trimit zilnic acasă 500.000 lire din Marea Britanie
Acces online: https://ziarero.antena3.ro/1307688011-CLICK-_Emigrantii_romani_trimit_zilnic_acasa_500000_lire_din_Marea_Britanie


Cotidianul Daily Mail informează că românii care trăiesc în Marea Britanie trimit zilnic acasă 500.000 lire sterline.

 

 Un total de 41 milioane de lire sterline au părăsit Marea Britanie în trei luni, luând drumul ţării noastre, potrivit Băncii Naţionale a României.

 

 Numai anul trecut, economia românească a crescut datorită celor 2.5 miliarde lire sterline trimise din străinătate, scrie Daily Mail, citând BNR.

 

 În 2010, românii au trimis în ţară 160 milioane de lire, însemnând cu 50% mai mult decât în 2009.

 

 Cifrele prezentate au fost calculate luând în considerare transferurile bancare, nu şi sumele trimise în România prin intermediul rudelor sau al prietenilor. Ceea ce ar însemna un procent cu 30% mai mare faţă de 2009.

 

 Estimativ, două milioane de români lucrează în străinătate, din care 60.000 trăiesc în Marea Britanie. Aproximativ 25.000 pleacă legal, anual, în Marea Britanie pentru a munci.

 

 România a aderat la UE în 2009, având de-a face cu restricţii privind circularea liberă prin Europa în căutarea unui loc de muncă. Însă englezii se tem că în 2013, când restricţia va lua sfârşit, va veni un nou val de muncitori emigranţi.

 

 Veniturile medii din România sunt cu 28 la sută mai mici decât în Europa de Vest şi o cincime din populaţia care poate munci trăieşte în străinătate.

 

 Economiştii estimează că ar putea dura 20 de ani până ca românii să ajungă la standardele de trai din ţări precum Marea Britanie.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.