Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 04.02.2012
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Ioana Nicolescu
Titlul articolului: RECENSĂMÂNTUL POPULAŢIEI. Cum au reacţionat cititorii unui ziar britanic când au aflat câţi români trăiesc în străinătate:
Numărul fotografiilor: 6
Acces online: RECENSĂMÂNTUL POPULAŢIEI. Cum au reacţionat cititorii unui ziar britanic când au aflat câţi români trăiesc în străinătate:


Daily Mail a publicat un articol despre rezultatele preliminarii ale recensământului din România, care a stârnit o reacţie dură din partea cititorilor britanici. "Prea mulţi români fac turul ţărilor europene mai bogate cu mâna întinsă", scrie un cititor care s-a semnat cu "Nu în curtea mea" . Comentariul a primit 165 de like-uri.

Iată ce scrie jurnalistul Rick Dewsbury despre România:

"Populaţia României a scăzut cu mai bine de 12 procente din 2002 şi până acum, datorită emigrării a sute de mii de oameni care au plecat din ţara lovită de sărăcie spre state mai bogate precum Marea Britanie.

Cifre de la ultimul recensământ din România arată că migraţia şi natalitatea scăzută au dus la diminuarea numărului de români cu trei milioane de oameni în ultimii 10 ani, iar acum populaţia ţării este de 19 milioane. Conform Institutului Naţional de Statistică, aproape un milion de români lucrează în străinătate. Totuşi, potrivit altor estimări, numărul celor care muncesc în afara ţării se ridică la trei milioane.
Nu există nici o cifră oficială privind numărul de români care lucrează în Marea Britanie, însă firme britanice ofereau 2.400 de locuri de muncă luna trecută pe un site destinat asistentelor medicale sau inginerilor din România.

În Marea Britanie, 8,4% din populaţie se află în şomaj, însă multe firme preferă să angajeze imigranţi veniţi din ţări sărace precum România care să muncească pe bani puţini. Dintre toate statele Uniunii Europene, România este pe locul doi după Bulgaria la nivelul de sărăcie. Deşi România s-a alăturat Uniunii Europene în 2007, cetăţenii români încă sunt nevoiţi să obţină permisiunea Agenţiei de Graniţă a Marii Britanii dacă vor să muncească aici.

România a avut nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internaţional, iar guvernul a impus măsuri de austeritate şi creşterea taxelor. Datele recensământului au fost făcute publice la scurt timp după ce o româncă, Firuţa Vasile, care vinde revista "Big Issue" pe stradă în Bristol, a cerut ajutor material din partea guvernului britanic. Femeii i s-a recunoscut dreptul de a primi ajutoare pentru o locuinţă pe lângă alte beneficii financiare de care se bucură.
Unul din trei oameni care vând revista "Big Issue" (adică 700 din cei 2,250 de vânzători la nivel naţional) sunt români. Beneficiile financiare pe care le primeşte Firuţa Vasile sunt doar un exemplu al al prosperităţii de care se bucură imigranţii români din Marea Britanie.

Emigrarea românilor a tras semnale de alarmă în ţara lor unde doar cinci milioane de angajaţi contribuie cu taxe la buget, iar restul sunt pensionari, copii, fermieri care subzistă sau oameni care lucrează pe piaţa neagră. Sectorul bugetar al României este mult prea mare, acoperind aproape un sfert din populaţia care munceşte.

Guvernul român a impus măsuri de austeritate prin tăierea salariilor şi mărirea taxelor pentru a-şi asigura bugetul şi pentru ca să poată plăti datoria către Fondul Monetar Internaţional. Scăderea populaţiei nu este un lucru bun când vine vorba de colectarea taxelor.
Din populaţia României, 6,5% sunt maghiari şi 3,2% (619.000) s-au declarat romi. Grupări pentru drepturile omului spun că mulţi romi nu îşi declară naţionalitatea de frica discriminării, iar numărul adevărat al acestora ar putea ajunge la 2,5 milioane. Asta ar însemna că în România locuieşte cea mai mare comunitate de romi din Europa.

Institutul de statistică spune că circa un milion de români nu apar în recensământ fiindcă nu au completat formularele sau trăiesc în străinătate şi nu au fost menţionaţi de către familiile lor. Rezultatele complete ale recensământului vor fi eliberate abia la sfârşitul lunii mai şi se poate ca cifrele de acum să se modifice destul de mult".
Reacţiile dure ale cititorilor britanici au fost cele mai bine cotate în secţiunea de comentarii a cotidianului britanic. Iată ce spun cititorii:

"Săraca ţară este invadată de oameni care nici măcar nu o plac, pur şi simplu vin aici să împartă chestii pe stradă şi să obţină o casă pe gratis. Cred că a venit vremea să fim mai fermi şi să-i dăm afară", scrie Jackie din Hampshire, comentariu care a primit 197 de like-uri.

"Prea mulţi români fac turul ţărilor europene mai bogate cu mâna întinsă", scrie un cititor care s-a semnat cu "Nu în curtea mea" . Comentariul a primit 165 de like-uri.
"Nu mai avem nevoie de alţi vânzători de Big Issue, vă mulţumesc!", scrie Di (161 de like-uri)

"Şi ce beneficii aduc aceşti oameni pentru Marea Britanie? Nici unul", scrie still Grumpy din Derby (157 de like-uri)

"Îmi pare rău DM, dar ai folosit cuvântul "munceşte", ori a sta la colţ de stradă cu câteva reviste în braţe nu înseamnă muncă. Sunt nişte paraziţi, cred că nu le vine să creadă cât de PROŞTI suntem", scrie GT din Yorkshire (142 de like-uri)

"Da, majoritatea sunt aici, sunt sigură, fiindcă primesc totul pe tavă, este dezgustător!!! Săraca Anglie!!!, scrie Marta (131 de like-uri)
"Trebuie să ne protejăm graniţa şi nu înţeleg de ce au fost lăsaţi să intre în UE, au venit numai cu mâna întinsă după bani şi cu tot cu criminalii lor... mulţumim Uniunii Europene pentru altă nebunie... din partea unui idiot... nici măcar nu aţi verificat pe cine acceptaţi, nu?? Nici nu v-aţi gândit, atât de preocupaţi sunteţi să vă construiţi Statele Unite ale Europei...", scrie Pat din Norfolk
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.