Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: mediafax
Anul şi data apariţiei: 22.01.2012
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Cum au ajuns imigranţii români SĂ PREIA meseria săracilor britanici. Reacţia unui englez CONCEDIAT din cauza unui român
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mediafax.ro/externe/cum-au-ajuns-imigrantii-romani-sa-preia-meseria-saracilor-britanici-reactia-unui-englez-concediat-din-cauza-unui-roman-9166686


Ei au început să vândă revista "Big Issue", creată în anul 1991 de britanici pentru a-i ajuta pe cei care trăiesc pe străzi să supravieţuiască.

Produsă de jurnalişti profesionişti şi vândută în 120.000 de copii pe săptămână, revista le-a permis anul trecut şi altor persoane cu excepţia celor care nu au locuinţă să distribuie Big Issue, din pricina crizei financiare.

O anchetă realizată de Daily Mail a arătat că aproape o treime dintre vânzătorii revistei "Big Issue" sunt români (700 dintr-un număr de 2.250 de distribuitori înregistraţi).


Vânzătorii britanici susţin că cei de origine romă s-au organizat chiar în bande, intimidându-i, şi că i-au zărit la punctele de distribuţie sosind în automobile luxoase: "Maşini ca Mercedes sau BMW opresc în faţa magazinelor pentru a lua reviste pe care să le distribuie. Ce caută oameni care conduc astfel de maşini să cumpere copii ale "Big Issue" pentru a le vinde? Cumpără prea multe copii, nu ar putea fi vândute de o persoană sau două, deci au anumite bande care lucrează pentru ei. Şi fac asta pentru că obţin o grămadă de bani. Este crimă organizată", a susţinut o sursă care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea pentru cotidianul britanic.

"Sunt din ce în ce mai puţini britanici care vând revista acum şi asta fiindcă suntem goniţi. Intimidarea poate fi teribilă uneori, dar trebuie să le ţinem piept. Cunosc un tip care a luat bătaie, e un întreg scandal", a mai precizat respectiva persoană.

"Am fost dat afară de la Big Issue pe motiv că sunt rasist"

Paul Kelly, din oraşul Salford (situat în Comitatul Metropolitan Greater Manchester), susţine că şi-a pierdut slujba de vânzător al revistei din pricina faptului că ar fi fost acuzat pe nedrept de români că ar fi rasist: "Am fost dat afară de cei de la "Big Issue" pe motiv că sunt rasist fiindcă m-am plâns că românii au intervenit în munca noastră. Mi-au spus că nu mai pot să vând revista. M-au înştiinţat că au primit o plângere din partea unuia dintre vânzătorii români care susţinea că l-am agresat. Nu a fost aşa. I-am spus doar să se mute din locul meu, dar l-au crezut pe el, şi nu pe mine", a declarat Kelly.

Scandalul a pornit în această săptămână, după ce o imigrantă din Marea Britanie de origine română, Firuţa Vasile (27 de ani), care vinde şi ea revista "Big Issue", a obţinut în instanţă o indemnizaţie socială pentru locuinţă de 20.800 lire sterline (25.000 de euro).

Imigranţii români şi bulgari nu beneficiază, conform legislaţiei britanice, de indemnizaţie socială pentru locuinţă dacă nu au un loc de muncă stabil. Consiliul Municipal din Bristol, oraşul în care locuieşte femeia, a considerat iniţial că vânzarea de ziare nu este o slujbă stabilă, dar decizia a fost schimbată de tribunal.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.