Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 15.12.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Mihaela Stoica, Iulian Ioncea
Titlul articolului: Băsescu nu vrea să se renunţe la denumirea de „rrom“ în favoarea celei de ţigan
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Basescu-_Nu_voi_promulga_niciodata_o_lege_pentru_schimbarea_denumirii_romilor_0_


Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că nu va promulga  proiectul de lege pentru schimbarea denumirii romilor în "ţigani", catalogându-l ca fiind o mare greşeală.

"Cred că este o mare greşeală, nu aş promulga niciodată o astfel de lege. Aş trimite-o înapoi", a afirmat Băsescu într-un interviu acordat cotidianului Financial Times.

Potrivit acestuia, proiectul de lege, iniţiat de deputatul PDL Silviu Prigoană, este un "gest de respingere" a comunităţii rome. Preşedintele Traian Băsescu declara însă, la începutul lunii septembrie, la RRA, că s-a făcut "o mare greşeală" când s-a schimbat numele ţiganilor în romi, provocând o "confuzie" pentru mulţi cetăţeni europeni, care nu ştiu dacă "romii înseamnă români" sau e vorba de o etnie distinctă.

"România a intrat în UE nu numai cu medicii săi"

Totodată, Traian Băsescu a apreciat că politicienii ar trebui să se concentreze în schimb pe crearea de oportunităţi mai bune în materie de educaţie şi pe găsirea de căi în care să se arate bogăţia patrimoniului cultural al minorităţii romilor.

Solicitat, în continuare, să-şi exprime poziţia cu privire la problema romilor şi la măsurile adoptate de Franţa la începutul acestui an, Băsescu a declarat: ''Ne asumăm în totalitate responsabilitatea pentru cetăţenii noştri, ceea ce înseamnă chiar şi pentru romii care au creat probleme în jurul Parisului, sau la Roma în urmă cu doi ani, sau în Finlanda''.

Şeful statului a mai spus, în interviu, că România a intrat în UE nu numai cu medicii săi, care sunt foarte apreciaţi în Franţa, Italia, Germania şi Marea Britanie, sau cu specialiştii săi în IT, ci şi cu o minoritate romă. ''Am fi fericiţi dacă de fiecare dată când preşedintele Sarkozy trimite înapoi o persoană romă să trimită, de asemenea, un medic sau un specialist IT. Dar dacă acest lucru nu se întâmplă, ceea ce am dori să facem este să cooperăm cu Franţa în găsirea unei soluţii'', a spus Băsescu. Vezi aici ce a mai spus şeful statului legat de aderarea la spaţiul Schengen.

Controversa privind proiectul de lege propus de Prigoană intervine într-un moment delicat pentru România, care speră să fie inclusă în spaţiul Schengen anul viitor. Preşedintele a precizat că este necesară o cooperare pentru a găsi o soluţie împreună cu alte state europene deoarece "există cel puţin 12 milioane de romi în Europa, dintre care peste 1 milion au cetăţenie română şi doar o mică parte dintre ei sunt nomazi, oameni care nu trăiesc permanent într-un anumit loc". 

"A pune 22 de milioane de români la colţ deoarece nu avem o rezolvare inteligentă pentru romii nomazi nu este o soluţie. Noi ne asumăm responsabilitatea, dar haideţi să găsim o soluţie împreună'', a mai spus Băsescu în interviul acordat Financial Times.

Profesorii, o soluţie pentru integrarea romilor

Întrebat dacă trimiterea de profesori înseamnă a-i ajuta să se integreze în societatea din ţările în care sunt prezenţi, preşedintele Băsescu a confirmat, afirmând că acest lucru i-ar putea ajuta chiar să se întoarcă în România. Şeful statului a afirmat că principala problemă a acestei minorităţi, în special pentru romii nomazi, este aceea că nu numai că adulţii nu au urmat nicio şcoală şi nicio pregătire, dar chiar şi copiii lor sunt în aceeaşi situaţie.

''Suntem gata, în cazul în care un grup de romi este stabilit pentru o perioadă de timp, în jurul unui oraş, iar ei rămân acolo două sau trei luni, să trimitem un profesor pentru copii. Şi să le dăm şansa de a nu fi ca părinţii lor, cu zero şanse pe piaţa forţei de muncă, deoarece nu au nicio pregătire şi nicio şcolarizare. Este un exemplu, dar ne putem imagina multe alte soluţii pentru a-i ajuta'', a explicat Băsescu.

Diverşi politicieni PDL au anunţat că vor avea iniţiative legislative în sensul revenirii la denumirea de "ţigan", însă ulterior doi consilieri prezidenţiali, Peter Eckstein Kovacs şi Sebastian Lăzăroiu, au spus că ideea nu ar fi bună, din moment ce s-a luat deja o hotărâre privind folosirea terminologiei de "rom", cu atât mai mult cu cât este susţinută de organizaţiile etniei respective.

Financial Times reaminteşte, de altfel, că grupurile pentru apărarea drepturilor romilor au reacţionat furios faţă de text, organizând manifestaţii în faţa sediului Guvernului. Ele au trimis şi o scrisoare de protest la summitul OSCE care a avut loc luna trecută în Kazahstan.

Şi sociologii au avertizat că schimbarea denumirii oficiale a minorităţii ar putea genera tensiuni etnice în ţară.

Traian Băsescu a vorbit şi în cadrul conferinţei susţine marţi la Palatul Cotroceni despre schimbarea denumirii de rom în ţigan. Şeful statului a întărit cele spuse pentru presa internaţională şi a afirmat că nu este de acord cu această schimbare. „Ar fi o probă de laşitate să schimbăm acest termen. Ne asumăm minoritatea, încercăm să facem ceea ce trebuie“, a spus Băsescu.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.