Căutare Numele cotidianului: Realitatea.net
"Rom" sau "ţigan". Aceasta este dilema la care au răspuns, pentru REALITATEA.NET, Mădălin Voicu, Connect-R şi Remus Cernea, în condiţiile în care un deputatul PDL vrea să interzică folosirea cuvântului "rom".
Deputatul PSD Mădălin Voicu critică ideea deputatului PDL Adrian Gurzău de a iniţia un proiect de lege prin care să fie interzisă folosirea cuvântului "rom", în loc de "ţigan". „După părerea mea, apelativul este mai puţin important. Eu, neavând complexe, folosesc termenul de „ţigan”. Organismele internaţionale, Uniunea Europeană, însă, recomandă ambii termeni: romi/ţigani. Nu e însă ceva obligatoriu şi nici nu cred că trebuie schimbat ceva. Pentru că limba se numeşte romani, nuţigănească. Mulţi dintre majoritari îşi imaginează că românii sunt o naţie aleasă, inteligentă, plină de virtuţi, în timp ce romii ar avea toate defectele. Mi se pare un fel de laşitate. Eu sunt de acord că ţiganii fac probleme, dar ei se ocupă mai ales cu găinării. Ţara asta a fost furată cu calculatorul de majoritari, nu din cauza ţiganilor”, spune Mădălin Voicu. Regele romilor, Florin Cioabă, respinge şi el ideea. Şi îl ameninţă pe Adrian Gurzău că îl dă în judecată. Cioabă spune că nimeni nu le poate impune romilor cum să-şi spună şi că ei folosesc această denumire din clipa din care au venit din India. În schimb, cântăreţul Connect-R se declară de acord cu interzicerea denumirii de “rom”. “Motivaţia lui nu e foarte creştinească, pentru că se naşte dintr-un ego, dar ideea este bună. Invenţia asta cu rom e un fel de nickname, ca să părem frumoşi pe dinafară. Aşa am pornit, aşa e şi-n istorie, aşa am devenit cunoscuţi. Înainte era denumirea de gitani. Mi se pare că “ţigani” este un nume excelent pentru naţia asta. Eu am pronunţat de foarte multe ori cuvântul “ţigan” când am ţinut discursuri, mi s-au adresat oameni cu apelativul ăsta. N-am nimic împotrivă. Ţigan, dacă îl foloseşti ca atribut, poate să te derajeze, dar deranjează individual, nu la nivel de naţie”, spune acesta.
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |