Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 10.09.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Noemi Varga
Titlul articolului: Băsescu: “Schimbarea denumirii ţiganilor în romi a fost o decizie greşită”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.it/stiri/politic/basescu-schimbarea-denumirii-tiganilor-romi-fost-o-decizie-gresita


         

Schimbarea denumirii ţiganilor în romi a fost o greşeală, consideră preşedintele Traian Băsescu, potrivit declaraţiilor făcute, joi, la Radio România Actualităţi (RRA). Şeful de stat şi-a motivat opinia prin confuzia dintre romi şi români, deseori întâlnită în rândul europenilor.

"Romi, ţigani... Este extrem de important. Politic, în România s-a făcut o mare greşeală, o realizez şi eu acum, când s-a schimbat numele acestei minorităţi din ţigani în romi”, a declarat joi Traian Băsescu.  Citeşte şi: Tribunalul din Napoli: “Rom înseamnă delincvent” Italia intensifică vânătoarea de ţigani Ce determină ţiganii să migreze prin Europa? “Nu întreţine nimeni intenţionat confuzia. A fost decizia noastră politică, dar ea s-a produs şi, în momentul de faţă, la mulţi dintre cetăţenii europeni este o confuzie dacă romi înseamnă români toţi, 22 de milioane sau este vorba despre o etnie", a explicat şeful de stat, la RRA.Importanţa sprijinului european Traian Băsescu a declarat, totodată, că este necesară intervenţia politicienilor europeni pentru a rezolva problema romilor, mai ales cea a persoanelor nomade, în condiţiile în care integrarea în comunitate a acestora este îngreunată de neputinţa autorităţilor de a-i stabiliza pe un anumit teritoriu. “Au această cultură a deplasării dintr-un loc în altul. Politicienii, ca să ia decizii de susţinere financiară a unui proces de integrare a romilor nomazi, au nevoie să nu fie contestaţi de propria lor populaţie. Una este când politicienii francezi, germani, britanici au spus: trebuie să integrăm o jumătate de milion de ţigani nomazi şi alta când contribuabilul spune că trebuie să integreze 22 milioane de români. Discutăm despre o etnie. România susţine această etnie. Nu putem fi de acord cu acţiunea Guvernului francez", a afirmat Băsescu. Acuzaţii de discriminare şi populism Reacţii la declaraţiile preşedintelui ţării nu au întârziat să apară, Centru de Resurse Juridice transmiţând un comunicat de presă prin care clasifică afirmaţiile lui Traian Băsescu drept “discriminatorii şi populiste”. Reprezentanţii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) condamnă exprimarea preşedintelui Traian Băsescu privind minoritatea romă, în contextul "expulzărilor colective din Franţa”, informează Mediafax. "Aceste afirmaţii sunt profund discriminatorii şi populiste. A presupune că romii, în general, îşi trimit copiii la cerşit în loc să-i trimită la şcoală lezează dreptul la demnitate al romilor. Preşedintele alocă un comportament condamnabil social şi un abuz asupra copiilor pedepsit de lege, unei etnii anume. De asemenea, nu pentru prima dată, preşedintele alocă vini şi responsabilităţi colective unei anume etnii", au transmis, joi, reprezentanţii CRJ. “Tigancă împuţită”, o greşeală pentru care nu a fost iertat “Preşedintele ţine să precizeze, în linia deja consacratei expresii «ţigancă împuţită», că, în discuţie, este vorba despre «ţigani», ca să nu ne confundăm unii cu alţii”, a atras atenţia CRJ, prin comunicatul de presă. În opinia reprezentanţilor CRJ, şi ideea conform căreia romilor nu li se spune cum vor ei să li se spună, folosind în schimb termenul jignitor "ţigani" pentru a nu fi confundaţi cu ei, este profund discriminatorie şi lezează dreptul la demnitate al romilor.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.