Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena3
Anul şi data apariţiei: 09.02.2011
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Senatorii nu vor
Titlul articolului: Senatorii nu vor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/politica/senatorii-nu-vor-tigani-proiectul-de-lege-privind-inlocuirea-termenului-rom-a-fost-respins-118308.html


                     

Senatorii au respins, miercuri, cu 51 de voturi "pentru" şi 27 de voturi "împotrivă", proiectul de lege iniţiat de către deputatul PDL Silviu Prigoană privind înlocuirea în actele oficiale a termenului "rom" cu cel de "ţigan". Cinci senatori s-au abţinut de la vot.

Majoritatea senatorilor care au intervenit la microfon la dezbaterile generale s-au pronunţat împotriva iniţiativei lui Silviu Prigoană. Senatorul independent Cristian Diaconescu a apreciat că proiectul de lege nu rezolvă principala problemă, cea a incluziunii acestei etnii.

Legea iniţiată de deputatul PDL prevede înlocuirea în actele oficiale ale instituţiilor statului a termenului de "rom" cu cel de "ţigan", în scopul evitării confuziei care s-ar putea crea cu denumirea de român. 

"Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă!) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei) care are această particulă: Britania = brit + ania = ?ţara briţilor, a englezilor?; Mauretania = maur + (et)ania = ?ţara maurilor?, deci România = rom + ania = ?ţara romilor?. E incorect. Se creează o falsă direcţionare", susţine Prigoană în motivaţia propunerii legislative.

Propunerea legislativă a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.