Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Realitatea TV
Anul şi data apariţiei: 03.01.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Şefii de Consilii Judeţene din HarCov şi Mureş şi-au cerut cetăţenia maghiară
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/sefii-de-consilii-judetene-din-harcov-si-mures-si-au-cerut-cetatenia-maghiara_787761.html


Preşedinţii Consiliilor Judeţene (CJ) Mureş, Harghita şi Covasna, Lokodi Edit Emőke, Borboly Csaba şi Tamás Sándor, precum şi primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpád András, au fost primii care şi-au depus, luni, actele pentru dubla cetăţenie la Consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc.

Conform programării, luni, la ora 10,00, liderii celor trei judeţe s-au prezentat la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc pentru a-şi depune actele necesare pentru obţinerea cetăţeniei ungare sau, cum mai este definită de politicienii maghiari, "procedura simplificată de naturalizare". Borboly Csaba a venit la Consulat împreună cu soţia, iar Tamás Sándor a sosit cu soţia şi cei trei copii, informează NewsIn.

Cei patru lideri au declarat presei că nu doresc cetăţenia ungară pentru a pleca din România, ci vor ca prin gestul lor să dea un exemplu cetăţenilor din Secuime să depună şi ei actele pentru a beneficia de dreptul oferit de statul ungar. Ei au mai subliniat că obţinerea cetăţeniei ungare este o recunoaştere a faptului că sunt cetăţeni maghiari, chiar dacă trăiesc în afara graniţelor Ungariei, actul în sine având mai mult o valoare simbolică.

Liderii din Secuime au anunţat încă de anul trecut că vor solicita cetăţenia, dacă va exista cadru legal. În data de 8 noiembrie, dată la care la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc au început înscrierile pentru procedura de naturalizare, ei s-au înscris primii, manifestând astfel dorinţa de a deveni şi cetăţeni ai Ungariei.

Până în prezent, la Consulatul de la Miercurea Ciuc s-au înscris câteva mii de maghiari pentru a-şi depune documentele de obţinere a cetăţeniei ungare. Înscrierile cetăţenilor români, care intenţionează să solicite cetăţenia dublă au început în data de 8 noiembrie. Prevederile legii privind procedura simplificată de naturalizare, adoptată de Parlamentul Ungariei la sfârşitul lunii mai 2010, se aplică persoanelor care pot dovedi că au origini maghiare sau strămoşii lor au locuit cândva pe teritoriul Ungariei. O altă condiţie este ca solicitanţii să cunoască limba maghiara.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.