Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 21.08.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Istvan Deak
Titlul articolului: Mircea Geoană: "Maghiarii din România nu trebuie să primească nici paşaport unguresc şi nici drept de vot în Ungaria"
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/politica/mircea-geoana-maghiarii-din-romania-nu-trebuie-sa-primeasca-nici-pasaport-unguresc-si-nici-drept-de-vot-in-ungaria-587853.htm


Într-un interviu acordat cotidianului austriac "Die Presse", preşedintele Senatului, Mircea Geoană, vorbeşte deschis despre şansele şi perspectivele României în procesul de aderare la Spaţiul Schengen. "În condiţii normale, aderarea trebuia finalizată în luna martie. Din păcate, nu sunt condiţii normale. Din perspective tehnico-procedurale corespundem cerinţelor. Problema este la nivel politic, fiindcă încă mai sunt suspiciuni legate de corupţia din România. Când vom fi acceptaţi este o întrebare la care răspunsul diferă de la o capitală la alta. Berlinul şi-ar putea da acordul, să aderam parţial la spaţiul Schengen, încă din această toamnă, cel puţin din perspectiva frontierelor aeriene. Problema graniţelor maritime şi terestre urmând a fi rezolvată ulterior. Cel puţin ar fi un pas înainte, procedura nu ar fi blocată complet. Infrastructura aeroporturilor din România corespunde cerinţelor. Nu ştiu dacă va accepte UE aşa ceva, fiindcă decizia finala trebuie luată cu unanimitate de voturi", a declarat Mircea Geoană.


Extrema dreaptă de la Haga se opune



Una dintre ţările care se opune aderării României la Spaţiul Schengen este Olanda. "La putere în Olanda este o coaliţie, care necesită sprijinul unui partid de extremă dreapta. Acest partid şi-a trecut în Manifest că România şi Bulgaria nu au dreptul de a adera la Spaţiul Schengen. Trebuie să găsim o soluţie, fiindcă Spaţiul Schengen, în forma actuală, şi-a dovedit limitele. În politică există tendinţa de a găsi excepţii de la regulă, însă ce putem face dacă Danemarca va reintroduce controalele la frontiere, din motive de politică internă. Să mergem la Comisia UE şi să ne plângem? România trebuie să ridice anumite probleme la nivel european şi să nu mai folosească această situaţie ca pe o minge în jocurile politicii interne", a precizat şeful Senatului.

Ce se întâmplă cu vameşii arestaţi?

Mircea Geoană solicită răspunsuri cât mai rapide cu privire la corupţia din Vămi. "În România există probleme reale la Vamă şi în sistemul de securizare a graniţelor. Critica adusă de Comisia UE are caracter politic. Dacă vrem sa rezolvăm problemele la graniţele zonelor Schengen trebuie să luăm în calcul şi alte ţări, nu doar România. Este în interesul nostru să securizăm graniţele. În Vamă se pierde foarte mult timp şi bani. Aştept ca cercetările, în cazul vameşilor arestaţi, să aibă o finalitate şi să ştim cine sunt oamenii din spatele lor şi până unde se întind încrengăturile", a spus Geoană

Atac la Viktor Orban

Fostul lider PSD consideră ca fiind exagerate demersurile Guvernului de la Budapesta de a acorda drept de vot, celor care dobândesc cetăţenia maghiară din afara Ungariei. "Nu sunt un adept al Europei Naţiunilor, în condiţiile în care premierul maghiar Viktor Orban încearcă să ne aducă aminte, la orice criză internă, de necesitatea statelor naţionaliste. Europa nu ne poate rezolva problemele interne. Nici măcar o ţară mare ca Germania nu poate face faţă presiunii globalizării Economiei. Se doreşte o utopie, care nu are nici o legătură cu realitatea. Pe termen scurt, se pot cumpăra voturi cu o asemenea politică, însă pe termen lung rezultatele sunt fatale. Demersul Guvernului de la Budapesta, de a acorda dublă cetăţenie, nu a avut nici o reacţie negativa în România. Probabil, fiindcă şi noi am încercat cu Moldova acelaşi lucru, însă această iniţiativă ar trebui să ne pună pe gânduri. În special, posibilitatea cetăţenilor din afara Ungariei de a avea drept de vot. Aceasta este o măsură exagerată. Maghiarii din România nu trebuie să primească nici paşaport unguresc, nici drept de vot în Ungaria. Este o nostalgie activă acest demers al regimului de la Budapesta", a încheiat Geoană

Die Presse: 2012-finalul erei portocalii în România

Jurnaliştii austrieci de la cotidianul Die Presse consideră, într-un material de o pagină cu titlul "România- un copil problemă care vrea să spargă frontierele", că la alegerile de anul viitor, USL ar putea prelua puterea în România:"Măsurile de austeritate adoptate de actualul guvern au dus ratingul cabinetului Boc şi al preşedintelui Băsescu în pivniţă. Anul viitor au loc alegeri parlamentare în România, iar opoziţia formată din sociali democraţi şi liberali are obiectivul clar de a prelua puterea. Şanselor lor sunt chiar bune, astfel că situaţia României rămâne şi în viitor palpitantă şi imprevizibilă".
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.