Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 27.06.2008
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Magda Severin
Titlul articolului: Nichita Stanescu, Eugen Lovinescu si Harap Alb - probe de Bac
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2008-06-27&id=8401&kword=predare+limba+minoritatilor


                       

Prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat, sustinuta vineri, la limba si literatura romana, de absolventii de liceu care au promovat probele orale, i-a avut ca protagonisti pe Harap Alb, Nichita Stanescu si Eugen Lovinescu. Comisia Nationala a extras variantele cu numerele 88, 95 si 1 aferente celor trei ele trei cerinte care se regasesc in structura subiectului de examen. La primul punct, candidatii au avut de raspuns la 9 cerinte aplicate poeziei "Nedreptate", de Nichita Stanescu, subiect notat cu 30 de puncte. Partea a doua cuprinde un eseu argument despre timp, pornind de la citatul "Timpul se schimba. Trebuie sa ne schimbam si noi cu dansul", din Operele lui Eugen Lovinescu - subiect cuprinzand trei cerinte, notate, de asemenea, cu 30 de puncte. Ultima parte a probei scrise cuprinde un eseu de 2-3 pagini in care candidatii trebuie sa prezinte particularitatile unui basm cult studiat in liceu - "Povestea lui Harap Alb", de Ion Creanga.

Accesul elevilor in salile de examen se face pe baza actului de identitate, cu cel mult 30 de minute inainte de inceperea probei . Se interzice candidatilor sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. Candidatii pot parasi centrul de examen cel mai devreme dupa o ora si jumatate de la distribuirea subiectelor in sali. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Luni, 30 iunie, elevii care provin de la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale vor sustine proba de limba materna (C). in zilele urmatoare, respectiv 1 si 2 iulie, se vor desfasura proba obligatorie a profilului (D) si proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (E) - scrisa sau practica. Ultima proba a examenului de Bacalaureat, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (F), scrisa sau practica, va avea loc miercuri, 3 iulie. Comisia Nationala de examen va organiza in toate zilele in care sunt probe scrise, incepand cu ora 8.55, sedinte publice de extragere a variantei de subiect.

Prima afisare a rezultatelor va avea loc in data de 5 iulie, pana la ora 16.00. in aceeasi zi, in intervalul orar 16.00 - 20.00, vor putea fi depuse contestatiile. Solutionarea acestora este prevazuta in perioada 7 - 8 iulie, iar afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 9 iulie. Se considera promovat la examenul de Bacalaureat, candidatul care a obtinut cel putin nota 5 sau calificativul "admis" la fiecare proba orala, a obtinut cel putin nota 5 la fiecare proba scrisa sau practica de examen si are media generala minimum 6 (sase). in acest caz, candidatul este declarat "reusit". Candidatii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu indeplinesc simultan conditiile mentionate mai sus sunt declarati "respinsi". Pentru candidatii care obtin media generala 5,99, media generala se rotunjeste la 6,00. Candidatii eliminati de la o proba nu mai pot participa la probele urmatoare si pierd posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare.

279 de candidati au picat proba orala

Dupa cele doua zile de examen oral la limba si literatura romana, 279 candidati au fost declarati respinsi, neobtinand nota minima de trecere (5), alti 3 absolventi au fost eliminati din examen, iar 3.604 candidati nu s-au prezentat, din totalul de 211.055 candidati, promovarea fiind de 99,86% (210.773 admisi). In 11 judete s-a inregistrat promovabilitate maxima. Pe transe de note, situatia este urmatoarea: note de 5 - 8.337, note de 6 - 18.281, note de 7 - 29.611, note de 8 - 37.562, note de 9 - 48.103, note de 10 - 68.879.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.