Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Buzznews
Anul şi data apariţiei: 29.03.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Anamaria Pascal
Titlul articolului: La Maratonul Internaţional de la Cluj se aleargă şi pentru romii exilaţi la Pata Rât
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.buzznews.ro/2011/03/29/la-maratonul-international-se-alearga-pentru-noi-locuinte-destinare-romilor-de-pe-strada-coastei/


Organizaţii neguvernamentale din Cluj au lansat un proiect pentru ajutorarea celor 56 de familii de romi care în luna decembrie au fost mutate de pe strada Coastei în locuinţele sociale construite de Primărie la groapa de gunoi a orasului. Proiectul se desfăşoară în cadrul Maratonului Internaţional de la Cluj, care va avea loc în data de 10 aprilie 2011.

Astfel, clujenii dornici se pot implica în această campanie alergând la maraton.

Proiectul “Împreună, reuşim!” se desfăşoara prin Fondul de Solidaritate pentru Locuinţe. Iniţiatorii vor să achiziţioneze mai multe terenuri mici din zona metropolitană, unde familiile de romi de la Pata Rât vor construi locuinţe noi cu sprijinul voluntarilor.

Proiectul atrage atenţia asupra neregulilor din cadrul ansamblului de zece „locuinţe sociale” construite de primariei si care sunt considerate  inadecvate locuirii pe termen lung. Acele case se afla la o distanţă de cinci kilometri de cea mai apropiată staţie de autobuz.

Locatia  îngreunează accesul la o viaţă decentă pentru 72 de adolescenţi şi copii, ai căror părinţi cu greu fac faţă drumului către serviciul aflat la oraş. „Locuinţele sociale” înseamnă case formate din patru apartamente (practic, un apartament însemnând doar o cameră de 18 mp) şi o baie comună (de 6 mp). Spaţiul locativ total al caselor modulare, destinate celor aproximativ 250 de persoane, este de 720 mp camere de locuit şi 60 mp baie.

După o lună de la darea în folosinţă, pe pereţii apartamentelor a apărut igrasia, sub linoleumul de plastic s-a adunat apă din sol, iar tavanul prezintă fisuri prin care pătrunde umezeala.

Campania de relocare a romilor a fost organizată de Grupul de Lucru al Organizaţiei Civice, împreună cu Asociaţia Amare Phrala, Fundaţia Desire, Grupul pentru Acţiune Socială, Alianţa Civică a Romilor din România, Romani Criss, Romano Suno, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi,Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală, Asociaţia Voluntară Castel Banffy, Fundaţia Pro Roma, Fundaţia Comunitară Cluj, Fundaţia Română pentru Copil, Comunitate şi Familie (FRCCF), AFMC Christiana, European Roma Rights Center, Critic Atac şi Habitat for Humanity.

Citeste mai multe detalii despre relocarea romilor aici.


 

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.