Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua de Cluj
Anul şi data apariţiei: 02.09.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Titlul articolului: Ţiganii care locuiesc la groapa de gunoi Pata Rât se plâng de condiţiile toxice
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/tiganii-care-locuiesc-la-groapa-de-gunoi-pata-rat-se-plang-de-conditiile-toxice--73355.html


 Ţiganii care locuiesc pe rampa de gunoi Pata Rât din Cluj-Napoca au făcut obiectul unei campanii de sănătate care s-a încheiat în această săptămână, după două luni, în organizarea asociaţiei Amare Prhala.

Peste 100 de persoane care trăiesc la Pata Rât, în apropierea gropii de gunoi a orașului Cluj, au semnat petiții în care își revendicau drepturile la condiții de locuire decentă, într-un mediu sănătos, care au fost depuse la Direcția de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca. Aceştia reclamă condițiile toxice de locuire și de muncă din apropierea gropii de gunoişi cer  implicarea mai accentuată a mediatorilor sanitari la Pata Rât, care să realizeze evidenţa bolilor cronice din cele trei comunități și să asigure servicii medicale primare în cabinetul medical existent în Pata Rât.


Alte sesizări au fost depuse la Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj, la Agenția Regională pentru Protecția Mediului - Cluj, la Garda Națională de Mediu - Cluj, în care se cere prelevarea unor probe de sol, aer și apă și diverse rapoarte pentru a atesta toxicitatea mediului de la Pata Rât. Au mai fost depuse sesizări la Direcția de Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a județului Cluj și la Centrul de Ecarisaj din cadrul Primăriei Cluj-Napoca pentru a arăta pericolul social și de sănătate constituit de cei aprox. 500 de câini comunitari de la Pata Rât, după cum spun cei care au organizat campania.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.