Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: GLOC
Anul şi data apariţiei: 08.04.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 3
Titlul articolului: Un nou apel pentru solidaritate şi acţiune împotriva segregării rezidenţiale a romilor
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.sectorulcultural.info/gloc/?page_id=194


Apel pentru solidaritate

UN NOU APEL PENTRU SOLIDARITATE ŞI ACŢIUNE
ÎMPOTRIVA SEGREGĂRII REZIDENŢIALE A ROMILOR

 

Cluj, 8 aprilie 2011
Ziua Internaţională a Romilor


De 8 Aprilie, Ziua InternaĹŁională a Romilor, gLOC transmite locuitorilor Clujului şi autorităţilor publice locale apelul său pentru solidaritate împotriva segregării rezidenĹŁiale şi pentru acĹŁiuni în vederea asigurării unor condiĹŁii de viaţă demne fiecărui cetăţean al oraşului indiferent de etnia şi statutul său social. Clujul multicultural, care aspiră la calitatea de oraş cultural european, nu poate tolera atitudini şi practici rasiste.

 

După aproape patru luni de la relocarea comunităţii de romi de pe strada Coastei în casele modulare din Pata Rât, cele aproximativ 30 de familii care au rămas fără locuinĹŁe după evacuarea pe timp de iarnă se adăpostesc încă la rudele lor din aşa-numitele „locuinĹŁe sociale” construite de către primăria municipiului Cluj lângă groapa de gunoi a oraşului. Aproximativ 250 de persoane continuă să locuiască în cele 40 de camere de câte 18 metri pătraĹŁi ale celor 10 case modulare şi să folosească cele 10 băi de câte şase metri pătraĹŁi fiecare. De atunci, mulĹŁi dintre locatari şi-au renovat camerele, deoarece doar după o lună de la darea în folosinţă a apartamentelor a apărut igrasie pe pereĹŁi, sub linoleumul de plastic s-a adunat apă din sol, iar tavanul prezintă fisuri prin care pătrunde umezeala. „şi un animal este protejat mai bine, sunt grajduri mai bine făcute”, ne mărturiseşte o femeie de 58 de ani.

 

Proiectarea inadecvată şi execuĹŁia precară a construcĹŁiilor, care încalcă prevederile legale privind standardele locuinĹŁelor (Anexa 1, Legea 114/1996), a generat o situaĹŁie de supraaglomerare, igrasie, izolare proastă a acoperişului şi ventilaĹŁie improprie a încăperilor, care, cumulativ, afectează puternic sănătatea oamenilor relocaĹŁi. CondiĹŁiile sunt agravate de toxicitatea mediului din cauza proximităţii gropii de gunoi şi a staĹŁiei de deşeuri chimicale, distanĹŁa de 5 kilometri până la cea mai apropiată staĹŁie de autobuz şi accesul dificil la serviciile de sănătate (nu există în apropiere nici farmacie, nici cabinet de medicină primară). Stigmatizarea oamenilor prin plasarea lor lângă groapa de gunoi, marginalizarea comunităţii anterior integrate în oraş, îngreunarea accesului la şcoală, la locuri de muncă şi la participarea activă în viaĹŁa urbei încalcă dreptul uman fundamental la locuire demnă.

 

În contextul în care diferite foruri ale Uniunii Europene tocmai adoptă strategia-cadru a romilor şi în care oficialii europeni promovează în rândul autorităţilor publice proiecte integrate de locuire, Grupul de Lucru al OrganizaĹŁiilor Civice (gLOC) trage un semnal de alarmă în legătură cu:

  • rezultatele sociale dramatice ale constituirii unui ghetou al sărăciei lângă groapa de gunoi a oraşului Cluj-Napoca prin măsurile administrative ale primăriei;
  • periclitarea sănătăţii şi a incluziunii sociale a romilor prin mutarea lor în locuinĹŁele din zona Pata Rât, care nu satisfac standardele de calitate legale ale locuinĹŁelor şi nu au avizul privind impactul mediului asupra condiĹŁiilor de locuire;
  • cheltuirea banilor publici pe proiecte care în loc să contribuie la incluziunea socială şi integrarea spaĹŁială a persoanelor dezavantajate, printre ele persoane de etnie romă, plasează în marginalitate comunităţi anterior integrate;
  • neasigurarea unui adăpost pentru mai multe familii evacuate în timp de iarnă de pe strada Coastei;
  • ĹŁinerea în nesiguranţă a altor familii de pe strada Cantonului, supuse riscului de a fi evacuate în curând;
  • nesoluĹŁionarea situaĹŁiei persoanelor de etnie romă care locuiesc şi muncesc pe groapa de gunoi de mai multe decenii.
  •  

PuteĹŁi sprijini cauza gLOC, „Împreună, reuşim!”, susĹŁinută de FundaĹŁia Comunitară Cluj  în cadrul Maratonului InternaĹŁional Cluj din 10 aprilie 2011, înregistrându-vă on-line pepagina cauzelor sociale ale Maratonului sau prin donaĹŁii direct la faĹŁa locului. Maratonul InternaĹŁional din 10 Aprilie constituie debutul campaniei de promovare a cauzei gLOC. Împreună, reuşim!

Vă puteĹŁi alătura oricând cauzei noastre, prin contul deschis de către FundaĹŁia Comunitară Cluj din Cluj-Napoca, CF 231 02 190, IBAN RO95BTRL 0130 1205 J303 07XX, Banca Transilvania, cu mentiunea pe OP “Împreună, reuşim! Fond de solidaritate pentru locuinĹŁe decente”.

Contact: gloc.cluj@gmail.com

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.