Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 26-02-2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Carmen Plesa
Titlul articolului: ITALIA/Hacker român în slujba Poliţiei
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/145138/italiahacker-roman-in-slujba-politiei


Numele cotidianului

Articolul:

ITALIA/Hacker român în slujba Poliţiei

Bogdan, condamnat pentru infracţiuni informatice, ar putea vâna… infractori online

Bogdan, condamnat pentru infracţiuni informatice, ar putea vâna… infractori online

26/02/2009
de Carmen Plesa

+a | -a

Olimpicul român condamnat în Italia pentru infracţiuni informatice a primit oferta de a lucra în colaborare cu Poliţia pentru a-i prinde pe pedofilii de pe internet. Românul Gabriel Bogdan Ionescu (22 de ani), un olimpic român extrădat de autorităţile noastre şi condamnat de cele italiene la trei ani de închisoare, pentru infracţiune informatică, ar putea lucra pentru Poliţia italiană, într-un program care-şi propune să vâneze pedofilii pe internet.

Potrivit Corriere della Sera, Procuratura din Como, loc în care este încarcerat românul, s-a gândit să utilizeze în favoarea sa calităţile excepţionale de care dă dovadă băiatul în domeniul informaticii.

Pentru Gabriel există deja pregătit un post la "Way-Log", companie care se ocupă pentru Tribunal de interceptarea şi monitorizarea delictelor informatice. Dacă va accepta oferta acestei companii, rolul lui Bogdan va fi acela de a dezvolta, în colaborare cu Poliţia italiană, sisteme informatice care să prevină infracţiunile informatice în materie de clonare a cărţilor de credit şi în special cele în materie de pedofilie, demascându-i şi individualizându-i pe adevăraţii administratori ai site-urilor de pornografie infantilă.

După ce în octombrie anul trecut a intrat primul la Politehnica din Milano, terminând într-un timp-record testele de admitere, la care a obţinut cel mai mare punctaj dintre toţi candidaţii, Bogdan şi-a uimit din nou profesorii în prima sa sesiune.

NOTE MAXIME ÎN PRIMA SESIUNE
Presa italiană a anunţat că, luni, băiatul a trecut tot în timp-record şi cu maximum de puncte primele sale două examene din cariera de student. Bogdan a fost cel mai bun şi cel mai rapid atât la examenul de elemente ale informaticii, cât şi la cel de analiză matematică. Următoarea întâlnire cu sesiunea de examene va fi în iunie, deşi băiatul a declarat că e gata să dea alte examene oricând - spun jurnaliştii de la La Provincia.

"A impresionat din nou şi profesorii, şi presa, la aceste examene pe care le-a trecut cu maximum de puncte. Sunt televiziuni italiene importante şi ziare importante care mă contactează pentru a se interesa de el. Faptul că presa de aici prezintă capacităţile excepţionale ale acestui băiat şi sprijină demersul nostru de a obţine graţierea sau măcar mutarea sa în arest domiciliar nu poate fi decât benefic pentru viitorul lui", ne-a declarat Tiberiu Dinu, consulul general al României la Milano.

La 5 mai, Bogdan Ionescu va apărea în faţa Tribunalului pentru supraveghere, care ar putea să decidă ca el să poată fi mutat de la Penitenciarul Bassone, din Como, în arest domiciliar. "Suntem foarte optimişti. Avem şi disponibilitatea călugărilor Somaschi pentru găzduirea lui Gabriel. Apoi, ar putea începe să lucreze part-time la «Way-Log», care se întâmplă să aibă sediul chiar la câţiva paşi de Tribunalul din Como", a spus avocatul Pierpaolo Livio, care-l apără pe român.

Olimpic internaţional

Bogdan Ionescu, olimpic internaţional la informatică şi matematică, a fost arestat la Craiova, în casa părinţilor, în decembrie 2007, şi apoi extrădat de justiţia română în Italia. Autorităţile din Peninsulă l-au condamnat la trei ani şi o lună de închisoare pentru fraudă informatică. Tânărul a clonat site-ul Poştei italiene, ajutând în acest fel o reţea de infractori români să golească o parte din conturile clienţilor. În octombrie anul trecut, tânărul a primit o învoire de trei ore de la închisoare ca să dea examenul de admitere la Facultatea de Inginerie Informatică de la Politehnica din Milano. A obţinut cea mai mare notă din istoria facultăţii, la un test pe care l-a terminat în 20 de minute. Bogdan ar putea fi graţiat de preşedintele italian, Giorgio Napolitano. Consulul general al României la Milano, Tiberiu Dinu, i-a cerut preşedintelui italian clemenţă pentru tânărul român, subliniind rezultatele excepţionale obţinute până acum de Bogdan, care poate fi considerat "un patrimoniu internaţional".

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.