Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 9/7/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Bogdan GALCA
Titlul articolului: UE se opune amprentarii tiganilor
Numărul fotografiilor: 2


Numele cotidianului

Articolul: 

UE se opune amprentarii tiganilor

Parlamentul European va adopta maine un act ce critica decizia Italiei de a-i amprenta pe ocupantii iaberelor de romi * Comisia Europeana asteapta un "raport complet" din partea Romei

 
   
       
           
   

     
       
   
 

Decizia autoritatilor italiene de a amprenta ocupantii taberelor de tigani, inclusiv minori, genereaza discutii aprinse in Parlamentul European, care va adopta maine o rezolutie in aceasta privinta. De asemenea, Comisia Europeana, preocupata de "riscurile" presupuse de decizia autoritatilor italiene de a amprenta locuitorii taberelor de nomazi, asteapta un "raport complet" din partea Romei pana la sfarsitul acestei luni. Ministrul italian de Interne Roberto Maroni a declarat ca dezbaterea programata saptamana aceasta in Parlamentul European cu privire la rezolutia de condamnare a guvernului italian pentru politicile discriminatorii fata de romi "'este grotesca''.

Intre timp, sute de persoane au protestat la Roma pe aceasta tema, iar in piata Esquilino, un istoric cartier multicultural, continua actiunea de culegere voluntara de amprente digitale, initiata de organizatia de promovare sociala civica "Arci", in semn de solidaritate cu romii, noteaza La Stampa. In cadrul actiunii, care are ca lozinca "Nu atingeti copiii romi si sinthi", au aderat numeroase personalitati din lumea culturii si a politicii italiene. "Am vrut sa desfasuram aceasta initiativa simbolica pentru ca este inacceptabila o fisare in masa a minoritatilor pe baza etniei lor", a spus Paolo Beni, prese­dintele Arci.

Amintiri despre Mussolini

Masura a fost dur criticata atat de presa internationala, de reprezentanti ai societatii civile, cat si de Vatican. Cotidianul britanic The Independent titra ca decizia autoritatilor din Penin­sula este doar ultimul exemplu al unei atitudini din ce in ce mai represive la adresa minoritatilor si aminteste de politicile promovate de fostul dictator fascist Benito Mussolini. Giovanni Maria Bellu, jurnalist la cotidianul La Repubblica, sustinea ca problema este generata de o neintelegere. "Multi italieni cred ca rom este prescurtare de la roman, iar dupa aderarea Romaniei la UE a venit un val de imigranti din aceasta tara. Oamenii asociaza aceste doua lucruri separate. Au avut loc infractiuni comise de romani, iar populatia ii confunda cu romii, iar acestia sunt astfel criticati pentru orice", explica ziaristul.

Masuri inacceptabile

Europarlamentarii au dezbatut luni masurile luate de Executivul de la Roma, iar unii dintre oficialii europeni si-au exprimat ingrijo­rarea fata de caracterul rasist al masurii. In UE nu trebuie sa existe loc pentru aceste "contabilizari etnice", iar incriminarea grupurilor etnice rome nu mai poate continua astfel, a declarat Monica Frassoni, reprezentanta Grupului Ecologis­tilor, apreciind masurile recente ale Guvernului italian drept "politici crude si ieftine." "Acest mod de a proceda al Guvernului ita­lian este inaccep­tabil" si nu exista "nici o justificare pentru amprentarea copiilor", a declarat europarla­men­tarul olandez Jan Marinus Wiersma. Marian-Jean Marinescu, vicepresedintele grupului PPE-DE, a apreciat ca ceea ce i s-a cerut Romaniei in acest domeniu trebuie acum sa se ceara oricarui alt stat membru - programe de integrare coerente bazate pe principiile europene. "Aceste programe trebuie sa evite cu desavarsire actiuni discriminatorii, cum este recenta decizie a Guvernului italian de ampren­tare sau actiuni in forta care pot aduce prejudicii cetatenilor corecti", a spus acesta, citat de Mediafax. In opinia lui Marian-Jean Mari­nescu, atitudini de acest fel pot crea "o imagine nega­tiva, neme­ritata, a cetatenilor romani care traiesc si muncesc in Italia si care sunt apreciati de comu­nitatile in care s-au integrat".

"Vor urma lagare de concentrare?"

Europarlamentarul Adrian Severin a apreciat ca extinderea Uniunii Europene a reprezentat ultimul act de eliberare a romilor. El a criticat actualele masuri adoptate de guvernul italian fata de persoanele de etnie roma. "Astazi - luarea de amprente, maine poate va urma munca fortata, iar poimaine - lagarele de concentrare?", a spus Severin, citat de Rom­pres. Acesta a apreciat ca "ceea ce vedem azi in Italia este cea mai urata fata a fenomenului periculos de re-nationalizare a Europei." Trebuie sa actionam si sa folosim instru­men­tele oferite de tratate pentru a opri aceasta dezvoltare rasista periculoasa in Italia, descurajand astfel abordari similare in alte parti. Nu trebuie sa asteptam un alt Holocaust inainte sa organizam noi referendumuri care sa sprijine integrarea europeana", a conchis Severin. Seful delegatiei liberale romane in PE, Adina Valean, a cerut in discursul sau Comisiei Europene si Consiliului UE sa intervina ferm, astfel incat autoritatile italiene sa se supuna normelor europene.

CE solicita explicatii

Comisia Europeana asteapta un "raport complet" din partea Romei pana la sfarsitul acestei luni pentru a putea evalua legalitatea acestor masuri, a declarat comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, Jacques Barrot, pe marginea unei reuniuni a ministrilor de Interne ai UE desfasurata la Cannes.

Decizia anuntata de ministrul italian de Interne Roberto Maroni "comporta, evident, unele riscuri si de aceea trebuie sa fim foarte atenti. Poate ca sunt masuri de identificare necesare pentru protectia sociala, pentru scolarizarea copiilor, insa exista, fara indoiala, si riscuri ale unui astfel de demers. Noi suntem aici pentru a le evalua si, daca va fi cu adevarat nevoie, sa le controlam", a adaugat Barrot. Acesta a pre­cizat ca asteapta din partea ministrului italian de Interne Roberto Maroni pana la sfarsitul acestei luni un raport privind "ceea ce s-a facut si ceea ce s-a intamplat" pentru a evalua situatia din Italia. Totodata, Barrot l-a asigurat pe ministrul roman de Interne, Cristian David, ca va urmari cu atentie aplica­rea noilor masuri ale Guvernului ita­lian, astfel incat sa fie respectate drepturilor personale ale fiecarui cetatean si normele europene. Comisarul european pentru ocu­parea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse a confirmat ca executivul comunitar asteapta un raport din partea Italiei pana la sfarsitul lunii iulie pentru a avea "o imagine de ansamblu".

   
       
           
   

     
       
   
 

Maroni da vina pe Prodi

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni (foto) a decla­rat ca "este grotesc pentru ca acest guvern este acuzat de rasism, dar care, in realitate, nu face altceva decat sa aplice norme emanate de guvernul Prodi care vorbea de situatia de urgenta a romilor.

Aceasta este o fraza scrisa de Prodi, nu de noi, care am modificat titlul in "tabere de nomazi" tocmai pentru a evita dis­cri­minarile'', a spus Maroni, adaugand ca spera ca Parlamentul European sa tina cont de modul in care stau realmente lucrurile si sa "nu cedeze unor preju­decati sau falsitati'', titreaza ziarul La Stampa. Maroni a declarat la Cannes, unde participa la reuniunea ministrilor justi­tiei si ai afacerilor interne, ca dupa recentele pole­mici declan­sate de unele inter­pretari gresite ale mass-mediei, Italia a clari­ficat "neintele­gerile" cu Uniunea Euro­peana privind masu­rile in problema urgentei romilor. Maroni declara ca "vor fi luate amprentele digitale ale tuturor rezi­den­tilor, inclusiv ale mino­rilor, in vederea evitarii prolife­rarii unor fenomene precum cersitul, iar parintii acestor copii vor fi deca­zuti din dreptu­rile lor daca isi trimit copiii sa cerseasca, in loc sa-i trimita la scoala".

Vaticanul impotriva

"In felul acesta se tagaduieste umanismul crestin care a facut din Italia portdrapelul drepturilor omului", spunea arhiepiscopul Agostino Mar­chetto, secretar al Con­siliului Pontifical pentru Imigratie, citat de Rompres. "Nu se poate criminaliza saracia. Decaderea din drepturi a parintilor este o chestiu­ne serioasa, si in loc sa-i sustragi pe copii, li se pot acorda ajutoare parintilor copiilor de romi pentru a-i califica drept mediatori culturali si a sprijini o actiune de educare'', a mai spus arhiepiscopul. De ase­menea, a mai spus repre-zentantul Vaticanului, guvernului ii revine "sarcina de a favoriza initiativele de educatie care sunt alimentate in taberele de romi numai de catre asociatiile de voluntari... Altminteri se distruge tot ceea ce a functionat pana acum si nu se creeaza alternative posibile''.

Pagina realizata de Bogdan GALCA 

 
 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.