Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 20-10-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Reputat sociolog italian: Fostul primar al Romei si serviciile secrete au folosit cazul Mailat pentru a denigra Romania
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2008-10-20&id=14657&kword=tigani


Numele cotidianului

Articolul: 

Reputat sociolog italian: Fostul primar al Romei si serviciile secrete au folosit cazul Mailat pentru a denigra Romania

 
 
 

-- "Mi-am dat seama ca delictele de strada nu erau o caracteristica a romanilor, ci, dimpotriva, albanezii si slavii, in general, erau, poate, mai periculosi. Dar cei din conducerea stangii, atunci la putere cu Guvernul Prodi, m-au rugat sa tac" - Marzio Barbagli

 

 20 octombrie, 13:52 

   
       
           
   

     
   

Marzio Barbagli

     
       
   
 

Pentru cei care aveau dubii in privinta anchetarii si intensei mediatizari a cazului Mailat, un reputat sociolog italian iese la rampa cu o teorie soc. Fostul primar al Romei si serviciile secrete au folosit cazul Mailat pentru a denigra Romania, sustine Marzio Barbagli. Cartea "Imigratie si criminalitate", scrisa de sociologul Marzio Barbagli, a dat nastere unei dezbateri publice de amploare. Autorul isi prezinta teoria socanta despre ceea ce a urmat in Italia dupa asasinarea Giovannei Reggiani si arestarea lui Romulus Mailat, presupusul criminal. "A fost un acord intre doua parti impotriva Bucurestiului: PD-ul italian (n.r. - nou infiintatul Partid Democrat) si serviciile secrete cele mai inversunate", declara Barbagli, citat de publicatia on-line "Inviato Speciale", potrivit Hotnews. "De fapt, numarul romanilor printre autorii celor mai grave delicte din Peninsula nu este atat de mare precum stanga politica ne face sa credem", mai scrie Barbagli in cartea sa, aparuta recent la editura Il Mulino.

Actiuni de denigrare a romanilor

In paginile cartii sale, sociologul aminteste si de crima din statia Tor di Quinto cand s-a dezlantuit "un val de panica morala" impotriva romanilor. Ministrul de Interne de atunci, Amato, a decis chiar anticiparea adoptarii legii cu privire la asa zisul "pachet al sigurantei publice" si atat politicienii de stanga, cat si cei de dreapta, au aratat cu degetul inspre Romania, intrata in Uniunea Europeana cu zece luni inainte. "A fost o greseala colectiva", sustine Barbagli. Dupa asasinarea Giovannei Reggiani la Roma, explica sociologul italian pentru "Inviato Speciale", o mare parte din nomenclatura Partidului Democrat, condusa de Walter Veltroni, nu a avut nici un scrupul sa sustina ca Romania, nou intrata in Uniunea Europeana, este principala, ba chiar unica responsabila a intensificarii sentimentului de nesiguranta a italienilor. Actiunea de denigrare a romanilor si Romaniei a continuat si in timpul campaniei electorale pentru alegerea noului primar al Romei. Atunci, candidatul PD, Francesco Rutelli, a acuzat in repetate randuri Guvernul Berlusconi de faptul ca in, 2002, a dat posibilitatea romanilor sa intre in Italia fara viza.

Romanii - in mare parte oameni onesti si muncitori

   
       
           
   

     
   

Cartea sociologului italian

     
       
   
 

Despre delictele romanilor in Peninsula, sociologul scrie in volumul "Imigratie si criminalitate" ca procentajul romanilor delincventi, comparativ cu totalitatea autorilor de crime, a ramas relativ neschimbat. Mai mult, in aceeasi perioada, a crescut gradul de criminalitate in randul comunitatii de albanezi, vinovati de un numar in crestere de omucideri si raniri grave. "Albanezii au profitat doar de clima de teroare care s-a difuzat in jurul comunitatii de romani, comunitate  constituita in mare parte de oameni onesti, muncitori, iar crimele comise de ei au fost trecute sub tacere", mentioneaza Barbagli, care adauga faptul ca "in ziua de azi italienii se tem mai mult de romani, care au devenit ca o perdea de fum in ochi, si sunt mult mai indulgenti cu albanezii si marocanii". "Mi-am dat seama ca delictele de strada nu erau o caracteristica a romanilor, ci, dimpotriva, albanezii si slavii, in general, erau, poate, mai periculosi. Dar cei din conducerea stangii, atunci la putere cu Guvernul Prodi, m-au rugat sa tac (...)".

Nemtii - primii la furturi in banci

"Printre strainii denuntati, pe primul loc la furturi bancare sunt germanii, iar irlandezii sunt primii la furturi din ghiseele postale, urmati, la distanta, de albanezi si romani. Toti au uitat, ca, in urma cu cinci ani, a fost o schimabre legislativa care permitea romanilor intrarea in Italia fara viza - e vorba de regulementul adoptat de UE in 15 martie 2001. Atunci au intrat in Italia foarte multi romani, pentru a sedea cele trei luni permise. Apoi, 140.000 de romani si-au facut documente, beneficiind de legea Bossi-Fini. In 2007, delictele comise de romani erau la fel de multe ca si cele din anul precedent, adica in jur de 50, in timp ce se inregistra o crestere a omorurilor comise de albanezi - circa 60", sustine Marzio Barbagli. Apelul sociologului catre clasa politica italiana este urmatorul: "este necesara o politica in masura sa faciliteze cu adevarat integrarea imigrantilor, cum ar fi un plan amplu de integrare in scoli".

Marzio Barbagli, sociolog la Universitatea din Bologna, este primul care s-a ocupat, in mod detaliat, de tema criminalitatii in randul imigrantilor din Peninsula, impunandu-se, prin minutioasa munca de cercetare si documentare, drept unul din principalii experti in materie. Unul din cele trei subiecte principale ale cartii sale este analizarea efectelor extinderii Uniunii Europene in estul Europei la 1 ianuarie 2007, si daca este intr-adevar justificata teama pe care italienii o manifesta fata de romani si tigani.

ZIUA ONLINE  

 
 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.