Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: BBC
Anul şi data apariţiei: 12/11/2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Parlamentul European discută libera circulaţie
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/11/071112_parlament_european_decret.shtml/08/070819_italia_romi_revendicare.shtml


Numele cotidianului

Articolul:

12 Noiembrie, 2007 - Published 01:15 GMT

Parlamentul European discută libera circulaţie

Parlamentul European dezbate luni aplicarea directivei din 2004 referitoare la dreptul la liberă circulaţie în statele membre ale Uniunii.

Mai precis, parlamentarii europeni vor propune o rezoluţie referitoare la decretul adoptat recent de guvernul italian prin care străinii care pun în pericol ordinea publică, pot fi expulzaţi mai uşor.

Decretul, bazat pe directiva europeană din 2004, a fost adoptat după ce o cetăţeancă italiană a fost omorâtă, iar suspectul în acest caz este un cetăţean român de origine rromă.

Parlamentarii europeni vor propune adoptarea unei rezoluţii care va fi votată miercuri.

Tot în această săptămână este aşteptată şi reacţia oficială a Comisiei Europene la decretul adoptat de guvernul italian prin care străinii care pun în pericol ordinea publică pot fi expulzaţi mai uşor.

Europarlamentarul roman, Adrian Severin, spune că iniţiativa este a grupului socialist, bazată pe o propunere venită din partea socialiştilor români şi italieni şi cuprinde câteva principii.

"Excluderea oricărori discriminări între cetăţenii europeni pe criterii de origine etnică sau naţională şi condamnarea formulelor rasiste de orice fel; reglementarea liberei circulaţii şi respectul petnru principiul liberei circulaţii în spaţiul european şi reglementarea excepţiilor de la acest principiu pentru raţiuni de apărare a securităţii persoanelor în anumite state."

"Problema rromilor este definită ca problemă europeană căreia trebuie să i aplice remedii europene."

Principiile enumerate de Adrian Severin sunt similare cu acelea ale preşedintelui Comisiei Europene.

Jose Manuel Barroso a cerut lămuriri de la 14 state, printre care şi Italia, despre felul în care aplică directiva din 2004 referitoare la libertatea de circulaţie şi de şedere pe teritoriul statelor membre pentru cetăţenii Uniunii şi membrii familiilor acestora.

Preşedintele Comisiei Europene a avertizat mai demult asupra pericolului reacţiilor rasiste şi xenofobe determinate de imigraţia masivă, însă mai multe state membre, mai ales Marea Britanie, au fost împotriva unei politici comune în domeniul internelor, al justiţiei şi al imigraţiei.

Principiile de care preşedintele Comisiei Europene a vorbit de mai multe ori în ultima vreme sunt respectarea democraţiei în lupta împotriva pericolelor la adresa ordinii publice, faptul că nu pot exista responsabilităţi colective şi deci nu se pot dispune expulzări colective, ci doar individuale şi în fine, că extinderea Uniunii nu e cauza acestor probleme.

Jose Manuel Barroso e de părere că liderii politici nu trebuie să dea vina pe extinderea Uniunii pentru problemele cu care se confruntă şi că integrarea noilor state membre va duce la creşterea nivelului de trai în aceste ţări, iar cei care au plecat la muncă în străinătate, se vor întoarce peste ani în statele de unde au plecat.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.