Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 20-10-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Catalina Mihai
Titlul articolului: Discreditarea României, pusă la cale cu sprijinul serviciilor secrete italiene
Acces online: https://www.cotidianul.ro/discreditarea_romaniei_pusa_la_cale_cu_sprijinul_serviciilor_secrete_italiene-61683.html


Discreditarea României, pusă la cale cu sprijinul serviciilor secrete italiene

   După cazul Mailat, serviciile secrete italiene şi democraţii lui Walter Veltroni au primit acceptul de a „şifona“ imaginea Bucureştiului, susţine un cunoscut sociolog italian.

    Serviciile secrete italiene şi Partidul Democrat din Italia, condus de fostul primar al Romei, Walter Veltroni, au ajuns, după cazul Romulus Mailat, la un acord pentru discreditarea României, dezvăluie reputatul sociolog italian Marzio Barbagli, în cartea „Imigraţie şi criminalitate“. Potrivit site-ului www.inviatospeciale.com, care publică fragmente din volum, la puţin timp după uciderea Giovannei Reggiani la Roma, în octombrie 2007, democraţii italieni au lansat o adevărată campanie de discreditare a României, în scopuri electorale. Ei au indus în rândurile opiniei publice impresia că imigranţii români reprezintă principala sursă a creşterii infracţionalităţii din Italia. Încercările de discreditare au continuat şi în timpul campaniei pentru desemnarea noului primar al Romei.

Candidatul de centru-stânga Francesco Rutelli a acuzat cabinetul lui Silvio Berlusconi de creşterea infracţionalităţii la Roma, motivul invocat fiind acela că guvernul de dreapta a eliminat obligativitatea vizelor pentru români în 2002.
   În realitate, „implicarea românilor în infracţiuni grave comise în Italia nu este atât de frecventă“ cum au sugerat unele forţe politice, a conchis Marzio Barbagli, după ce a analizat mai multe rapoarte privind infracţionalitatea ale Ministerului de Interne. Mai mult, sociologul notează în cartea sa că, la acea vreme, deţinea informaţii potrivit cărora albanezii şi imigranţii de origine slavă erau „mult mai periculoşi“. Membri ai guvernului Romano Prodi l-au rugat să nu spună nimic însă, pentru că altfel ar fi stârnit „un val de rasism şi xenofobie fără precedent“. Şi ediţia online a revistei poloneze „Polityka“ notează că rapoartele Ministerului de Interne italian arată că nemţii sunt „spaima“ băncilor, iar irlandezii sunt cei mai pricepuţi în spargerea oficiilor poştale. Cu toate acestea, nimeni în Italia nu a incitat la ură împotriva germanilor şi irlandezilor, declară Barbagli, citat de „Polytika“.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.