Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 20-02-2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Razvan Ciubotaru
Titlul articolului: Italia nu a cerut niciodată fonduri UE pentru romi
Acces online: https://www.cotidianul.ro/italia_nu_a_cerut_niciodata_fonduri_ue_pentru_romi-74167.html


Italia nu a cerut niciodată fonduri UE pentru romi

   Spre deosebire de Spania, Italia nu a cerut să beneficieze de programele de integrare a romilor finanţate de UE, până la declanşarea valului de violenţe, marcată de cazul Mailat, în noiembrie 2007.

    “Fondul social european prevede programe pentru integrarea comunităţii rome. În total dispunem de 275 de milioane de euro şi am oferit României şi Bulgariei 60 de milioane de euro, în cadrul strategiei de preaderare. Pentru Spania am acordat 52 de milioane, pentru Polonia 8,5 milioane, pentru Cehia 4 milioane şi pentru Ungaria un milion de euro. Pentru Italia zero. Italia nici nu a cerut acces la aceste programe. Suntem pregătiţi să plătim, dar trebuie să facem acest lucru în baza cererii statelor”, a spus preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-un interviu pentru cotidianul ,,La Repubblica’’, publicat la doar câteva zile după crima comisă de Nicolae Romulus Mailat.

Barroso a criticat guvernul italian şi în privinţa politicii faţă de taberele de romi de la periferia marilor oraşe.

    “Dacă o ţară membră permite ca tabere să fie formate, ce vreţi să facă Comisia. Repet: responsabilitatea este naţională şi locală”, a spus Barroso. Actualul ministru de Externe de la Roma, Franco Frattini, pe atunci comisar european pentru Justiţie, a confirmat cele precizate de Barroso. “Uniunea Europeană a cheltuit, începând din 2000, aproape 400 de milioane de euro pentru integrarea romilor, însă Italia nu a fost întotdeauna promptă în prezentarea proiectelor”, spunea Frattini.
 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.