Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 04.11.2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Claudia Stanila
Titlul articolului: Furia italienilor trebuie indreptata impotriva politicienilor, nu a imigrantilor
Acces online: https://old.cotidianul.ro/furia_italienilor_trebuie_indreptata_impotriva_politicienilor_nu_a_imigrantilor-35134.html


Interviu cu Giani Alemanno, vicepresedinte al partidului Alianta Nationala, ex-ministru al agriculturii si al politicilor forestiere in timpul guvernului lui Berlusconi (2001-2006). A fost principalul contracandidat al lui Walter Veltroni la primaria Romei.

 

Ce credeti in legatura cu ultimele evenimente legate de comunitatea romanesca in Peninsula?  

 

Din pacate, era o tragedie anuntata intrucat de multa vreme noi, cei din partidele de dreapta, lansasem  numeroase semnale de alarma in legatura cu faptul ca imigratia si legalitatea in Italia au scapat oricarui control. Sentimentele crescande de alarma ale italienilor in legatura cu invazia necontrolata a imigrantilor au continuat, insa, sa fie ignorate de partidele de stanga pana cand o serie de crime  (culminand cu violenta atroce de la Tor Quinto ) au facut de-acum imposibila negarea evidentei.

Eu personal nutresc fata de poporul roman sentimente de prietenie, convins fiind de afinitatile profunde culturale si istorice italo-romane.  Am fost chiar de doua ori in Romania in timpul revolutiei impotriva lui Ceuasescu si am impartasit cu prietenii romani frenezia victoriei impotriva dictaturii. Acordurile cu guvernul roman in legatura cu fluxurile, asa acum prevedeam, nu au fost respectate si deci, este nevoie sa fie incheiate alte intelgeri in masura sa rezolve odata pentru totdeauna, in maniera ferma, rigida problema fluxurilor migratorii.

 

 

Trebuie tinut cont insa de dreptul la libera circulatie prevazut de Tratatul Shengen

 

Cred ca normele  Shengen trebuie revazute, in special normativa UE, numarul 38 din 2004 referitoare la posibilitatea tarilor membre de a expulza un cetatean, daca nu are o slujba legala. In linie generala, insa, trebuie sa se tina cont de faptul ca frontierele italiene sunt deschise tuturor romanilor care intentioneaza sa vina in tara noastra pentru a lucra.

 

Nu credeti ca ar fi oportuna crearea si in Italia a unor oportunitati pentru imigrantii care au un grad de instructie mai ridicat?

 

Desigur. Ar trebui sa amplasam in Romania birouri italiene de recrutare de personal astfel incat sa putem oferi si tinerilor licentiati, inginerilor romani posibilitatea de a putea lucra legal in Italia. Asa cum acum un spalator de vase poate gasi in mod usor puncte de contact pentru a lucra in Italia, chiar inainte de a parasi Romania. S-ar initia astfel un raport corect. Orice intrerpindere italiana care vrea sa lucreze in Romania trebuie sa contacteze intai autoritatile romane. Acelasi lucru ar trebui sa se intample cu lucratorii romani care vin in Italia, penrtru a putea fi tutelati.

 

Nu ar trebui penalizat raspanditul obicei al investitorilor sau angajatorului italian de a exploata imigrantii- adesea romanii sunt platiti mult mai putin decat media unui salariu italian? Eliminarea acestor cazuri de incurajare a lucrului la negru, a unei continue situatii de precarieratate nu ar fi oare primul pas pentru a preveni cresterea infractionalitatii in Peninsula ?

 

Intr-adevar. Regularizarea fluxurilor este in interesul real nu numai al italienilor, dar si al romanilor. Intrucat lucrul la negru in mod necontrolat in Italia nu face decat sa favorizeze romanii sa devina obiect al criminalitatii, exploatarea lor de catre bandele de crima organizata din Italia sau folosirea lor de catre intreprinzatori italieni fara scrupule, intrind pe ordinea zilei.

 

Este raspandita opinia conform careia imigrantii, strainii, inevitabil stratul cel mai defavorizat al societatii, au devenit obiect de instrumentalizare politica, de obiect al jocului de putere dintre stanga si dreapta italiana.Ce credeti despre acest lucru?

 

Exista intr-adevar un puternic risc in acest sens. Insa, acest risc este imputabil numai ipocriziei partidelor de stanga care pana acum au negat gravitatea problemei imigrationale.Daca fluxurile migratorii ar fi fost regularizate inca de la inceput, imigratia nu ar fi devenit obiect de disputa politica.

 

Adesea, in Italia, romanii sunt asociati cetatenilor romi.

 

Noi, partidele de dreapta, am subliniat intotdeauna diferenta dintre cetatenii de etnie roma (care pot fi romani sau de orice alta origine) si romani. Insa, trebuie sa admitem ca exista o mare problema si cu romanii. Problema romaneasca nu are sorginte etnica sau culturala, ci este datorata conditiilor de saracie si de dificultate - existente inca in multe zone din Romania- din care vin acesti   oamenii.  Este o situatie similara cu cea de acum cateva decenii a italienilor din sudul  Peninsulei care emigrau  in Statele Unite sau Germania. Situatia  dificila a romanilor este determinata fara indoiala de motive sociale si economice, iar nu culturale. Stim prea bine ca romanii sunt un popor european.

 

Din mass-media italiana, mai ales in ultimele zile, transpare o cu totul alta imagine decat cea a unui popor european. Mai degraba par a fi barbarii, infractorii, sperietoarea Europei.   

 

Aceasta imagine a romanului este efectul furiei oamenilor care vede ca guvernul ignora problema imigratiei masive din tara noastra. Vom actiona in asa fel incat furia sa fie indreptata impotriva politicienilor si nu impotriva imigrantilor romani.

 

In acest sens, ce responsabilitati revin guvernului roman?

 

Consider ca guvernul roman nu a facut indeajuns pentru cetatenii sai. Ar trebui sa se asigure un control mult mai sever al fluxurilor de infractori si criminali romani care vin in Italia. Apoi, trebuie sa se accepte faptul ca persoanele pe care noi le expatriem trebuie blocate sa mai comita acte infractionale si inchise in Romania. In inchisori din tara dumneavoastra.

 

Problema romanilor in Italia este bilaterala sau europeana?

 

Mare parte din eforturile pentru regularizarea fluxurilor de romani imigranti in spatiul UE trebuie rezolvata la Bruxelles. Imigratia masiva a romanilor devine astfel o problema europeana.

 

In mod surprinzator, confrom statisticilor Istat sau mai recent, cea realizata de Migrantes-Caritas romanii in Italia sunt in jur de 500. 000 de persoane, cifra care - pe langa faptul ca nu corespunde realitatii - nu da imaginea mult peroratei invazii.

 

O cifra ireala intrucat o mare parte dintre romanii prezenti in Italia nu au fost inregistrati. Iar alarma in legatura cu infractiunile creste intrucat numarul lor se raporteaza la o cifra mult mai mica de imigranti.

 

In acest caz, procentul de 75% dintre infactiuni care au ca autori romani devine exagerat.

 

Intr-adevar.

 

Deci, dupa dumneavoastra, solutia cheie a fenomenului masiv imigrational in Peninsula ar fi regularizarea fluxurilor.

 

Fara indoiala. Trebuie sa facem urgent tot posibilul pentru ca italienii - popor foarte tolerant de altfel, pana nu se infurie - sa nu se infesteze de microbul xenofobiei. Guvernele celor doua popoare surori trebuie sa actioneze urgent pentru a nu se distruge prietenia si raporturile bilaterale care acum sunt la mare risc.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.