Căutare Numele cotidianului: Ziare.com Integrarea, in realitate, nu doar pe hartie, a imigrantilor romani din Italia, incepe sa prinda contur.
Dupa o lunga perioada in care unii dintre conationali apareau in ziarele din Italia ca infractori si violatori, au inceput sa apara articole, fara actiuni precise, dar care ascund in spatele cuvintelor faptele altor romani, care le-au dovedit italienilor ca nu suntem toti la fel.
Cu ocazia apropierii alegerilor locale, candidatii din comuna italiana Riano, din apropiere de Roma, au decis sa isi faca campanie electorala si in limba romana, deoarece acolo traiesc 1.400 de imigranti romani, din totalul de 9.500 de cetateni.
"Fara o comunicare corecta, nu poti fi informat, nu poti sa porti un dialog sau sa te integrezi. La Riano, unde cetatenii din Romania reprezinta 15% din populatie, ca si in alte comune din tara, introducerea unei metode adecvate de dialog este o conditie obligatorie, ca un semn de civilizatie si politete", se arata in documentele de campanie.
"Acest experiment" pilot al campaniei noastre pentru Riano va fi in curand extins si la alte comunitati din zona (polonezi, ucrainieni si cei din America Latina). Speram sa fie si un punct de cotitura pentru zonele afectate de procese puternice de migratie si un semnal pentru politica nationala. Daca functioneaza, poate se extinde modelul si in restul tarii", mai sustin politicieni locali.
Prin acest gest, politicienii italieni au decis sa faca un gest care sa arate ca romanii care traiesc acolo sunt bine primiti, iar parerea lor conteaza in viata comunitatii din care fac parte.
Un alt caz de integrare ni-l da romanca Paula Mitrache. Cantareata si actrita romanca Paula Mitrache a fost numita, in luna martie, 2009, consilierul presedintelui provinciei Bari, Vicenzo Divella, pentru relatiile cu comunitatea romaneasca din zona. Romanca ocupa din 2008 functia de consilier al primarului orasului Bari pentru relatiile cu romanii, informeaza Pugli Alive.
Paula Mitrache a cantat cu "Haiducii" si este rezidenta in Bari de mai multi ani. Ea este si consilier in sindicatul lui Michele Emiliano si presedintele asociatiei culturale "Dacia Nicolaiana". Romanca s-a implicat in numeroase proiecte de sprijinire a imigrantilor romani din Italia.
Un imigrant roman, de 48 de ani, din judetul Suceava, plecat in Italia in urma cu 14 ani, a fost numit, in luna mai, 2010, in functia de consilier delegat la primaria localitatii Fonte Nuova, situata la cativa kilometri de capitala Italiei, Roma.
Teodor Savin s-a implicat in viata politica si administrativa din Italia in urma un an cand, impreuna cu un alt roman, a candidat la alegerile locale din Fonte Nuova.
Si romanca Nona Evghenie a reusit sa obtina un post de consilier local, la Padova, din partea PD. Prin aceste exemple se vede ca romanii incep sa fie integrati in comunitatea italiana.
Nu doar in politica se vede asta, ci si in religie. Biserica Catolica a organizat pe 16 ianuarie ziua imigrantilor. Si in domeniul Educatiei se observa eforturile depuse pentru integrare.
La Cosenza, in sudul tarii, a fost demarat la inceputul anului proiectul "Eu si altii", care presupune infiintarea unei scoli pentru toata lumea, "in care sa nu existe bariera limbii sau a nationalitatii".
Initiatorul este politicianul Franco Napoli, iar pentru a duce la capat acest proiect se va investi suma de 98.000 de euro.
Actiunile menite sa ii integreze pe imigrantii romani in Italia incep sa prinda contur si sa se inmulteasca. Se pare ca, in sfarsit, italienii au inceput sa vada ca nu toti romanii sunt violatori sau infractori, ci oameni care isi fac treaba si ajuta la dezvoltarea comunitatii in care traiesc. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |