Căutare Numele cotidianului: Ziare.com Asociatia Romanilor din Italia (ARI) solicita Ministerului Muncii gasirea unei solutii pentru ca romanii care au muncit la negru in trecut sa-si poata achita retroactiv contributiile la pensie, estimand ca in bugetul statului ar putea intra astfel 9 miliarde de euro.
"Guvernantii din Romania se imprumuta de la FMI pentru a plati pensii. Romanii din strainatate pot da o mana de ajutor. Cei mai multi dintre ei au muncit la negru cel putin o perioada, ei ar putea sa isi completeze acum perioada de contributie lipsa. Sistemul national de pensii din Romania are nevoie de acesti bani, iar romanii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliti de imprejurari, pot spera la o batranete mai senina, cu o pensie minima asigurata, la varsta la care nu vor mai putea munci", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele ARI, Eugen Terteleac.
"Acesti oameni vor sa dea, nu sa ia bani de la stat", subliniaza comunicatul. "Traian Basescu a declarat recent ca le multumeste celor care trimit bani din strainatate, in loc sa ceara ajutor de somaj din Romania. Dar cu ce pret trimit bani acesti oameni? Foarte multi au muncit si muncesc la negru, multi se accidenteaza si mor pe santiere din strainatate si daca vor sa se intoarca acasa, sunt priviti cu ostilitate, pentru ca sunt considerati o noua cheltuiala pentru stat", afirma Asociatia Romanilor din Italia.
Imigrantii romani ar putea aduce la buget 9 miliarde de euro
Conform calculelor ARI, daca 500.000 de muncitori romani ar plati pentru o perioada de 15 ani o suma de 100 euro lunar, 9 miliarde de euro, aproape jumatate din imprumutul de la FMI, ar putea intra in vistieria statului, la bugetul de asigurari sociale.
Sute de mii de romani au emigrat in masa in ultimii 15 ani din Romania catre tari din Uniunea Europeana, in principal catre Italia si Spania, iar majoritatea au muncit mai intai ilegal pana la obtinerea unui contract de munca. Multi dintre ei au muncit legal o perioada in Romania inainte de a pleca, au platit cativa ani contributiile de asigurari sociale, dar nu au sanse sa-si mai completeze numarul minim de ani de contributii pentru a avea dreptul la pensie.
In februarie 2010, Valentin Mocanu, secretar de stat din ministerul Muncii, aflat in vizita la Roma, i-a avertizat pe romanii care muncesc la negru ca trebuie sa se gandeasca la riscul de a nu putea beneficia de pensie, reaminteste ARI.
Asociatia Romanilor din Italia a fost infiintata in anul 2003 pentru apararea drepturilor romanilor din Italia. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |