Românii care au lucrat în Italia, ilegal, vor să plătească, retroactiv contribuţiile către bugetul de pensii.
Asociaţia Românilor din Italia (ARI) le-a solicitat, de mai multe ori, Ministerului Muncii, parlamentarilor şi preşedinţiei să găsească o soluţie, astfel încât oamenii să-şi poată asigura o bătrâneţe liniştită acasă, în România.
Deocamdată, nu s-a găsit o soluţie în acest sens.
"Românii din Italia, ca oricare alţi cetăţeni români, pot contribui de o manieră voluntară la sistemul de pensii. Retroactiv nu se poate. Deocamdată, nu am găsit posibilitatea tehnică sau echitabilă prin care să se contribuie retroactiv", a declarat pentru evz.ro Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Oficialul spune că românii din străinătate pot contribui la sistemele de pensii din România de îndată ce se hotărăsc să o facă, dar nu pot da bani pentru anii în care nu au contribuit.
Multe instituţii, nicio soluţie în 6 ani
Deşi bugetul de pensii al României este la un pas de colaps, din 2004, când a fost făcută prima solicitare, nu s-a putut pune la punct un cadru legislativ, astfel încât românii care şi-au câştigat existenţa muncind la negru în străinătate să poată plăti retroactiv contribuţii către bugetul de pensii, pentru a-şi completa stagiul de cotizare.
"Guvernanţii din România se împrumută de la FMI pentru a plăti pensii. Românii din străinătate pot da o mână de ajutor. Cei mai mulţi dintre ei au muncit la negru cel puţin o perioadă, ei ar putea să îşi completeze acum perioada de contribuţie lipsă. Sistemul naţional de pensii din România are nevoie de aceşti bani, iar românii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliţi de împrejurări, pot spera la o bătrâneţe mai senină, cu o pensie minimă asigurată, la vârsta la care nu vor mai putea munci", susţine ARI, într-un comunicat citat de Mediafax.
România. Ţară de mâna a doua
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România este o ţară de mâna a doua, dacă va continua să se împrumute pentru a plăti pensii şi salarii, în condiţiile în care sistemul public de pensii este la un pas de dezastru.
"Avem un deficit de pensii de 3,7 miliarde de euro. În 2012, deficitul pe legislaţia existentă va fi de 3,6 miliarde pe pensiile civile plus 500.000 de euro pe pensiile militare. În anii următori vom avea 4 miliarde la pensiile civile plus 500.000 de euro la pensiile militare, deci 4,5 miliarde de euro deficit la fondul de pensii", a spus Traian Băsescu, în cadrul unei intervenţii la televiziunea publică.