Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 21/09/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Traian Ungureanu
Titlul articolului: Să-ţi tragi palme uninominal
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/axa_anti_uninominal-58774.html


Numele cotidianului

După alfabetizare şi electrificare, nimic. Modernizarea forţată de comunişti a bifat lent baremul minim, a umplut ţara de betoane, a construit un tip uman inutilizabil şi s-a retras copleşită de propria prostie.


În urma socialismului, au rămas două forme, încă active, de inerţie: instinctul brutal de parvenire şi cadrismul antipopular. Parvenitismul dur a creat noile elite cu mimetismul lor ridicol care a mutat vilele tot mai la vest, spre Cannes, şi a echipat protipendada cu harnaşamente Gucci. Rezultatul: un nou socialism, exclusivist, penal şi consumist. Cadrismul s-a conservat în mentalitatea clasei politice şi dispreţuieşte în continuare o societate redusă la rolul de masă de manevră. Problema acestui gen de inerţie politică nu e corupţia, ci opoziţia totală la dezvoltarea rădăcinilor democratice ale vieţii politice. Cu alte cuvinte, clasa politică refuză să se lase generată de electorat şi reuşeşte să inverseze procesul: o dată la patru ani, societatea e generată de sistemul politic şi transformată în turmă de validare politică.

Cea mai mare nenorocire care pândeşte cadrismul politic românesc e competiţia dictată de grupul cetăţenesc autonom: alegerile propriu-zise, într-un sistem clar, cu baza în electorat, nu în aparatul politic şi anexa lui mediatică. Sistemul de listă promovat de PSD şi de partidele din subdiviziunile sale rebotezate a asigurat 20 de ani de succes neîntrerupt şi a obligat societatea la o cură intensă de subdezvoltare politică. Ruptura a intervenit în 2007, când preşedintele Băsescu a adus pe scenă sistemul uninominal. Momentul trebuie bine înţeles, căci a echivalat cu o tentativă de renaştere a sistemului politic românesc, într-o cu totul altă distribuţie de puteri. Uninominalul urma să tragă baza de putere de sub cadrismul politic şi să o pună la dispoziţia cetăţenilor alegători. Ideea a fost introdusă de Traian Băsescu şi susţinută public numai şi numai de PD-L.

Sugestiile care atribuie astăzi PD-L-ului intenţia de a-şi sabota propriul proiect sunt stupide. Celelalte partide au reacţionat organizând o gherilă care a hărţuit şi a avariat prin toate mijloacele sistemul uninominal. PRM, de multă vreme spectator la transmisia în direct a propriei înmormântări, a târât proiectul în justiţie. PNL şi PSD lucrează altfel. Mai întâi au dublat referendumul cu alegerile europene pentru a debusola complet omul şi cabina de vot. Apoi, grupul de lucru PNL-PSD a introdus haosul în proiectul uninominal pe care l-a împins înapoi spre sistemul de listă şi l-a îndepărtat de regulile simple care ar fi dus la repetarea alegerilor prezidenţiale în fiecare colegiu.

Rădăcinile pactului PNL-PSD-PRM vin din esenţa antiparlamentară a tradiţiei comuniste. În această zonă, sistemul electoral e practic un Departament Intern al Partidului care are sarcina de a menţine controlul politic sus şi cetăţenii jos. Asta explică reflexul care l-a învăţat pe Tăriceanu să evite patru ani anticipatele. PSD, partidul cu deviza Iliescu 3M, nu mai trebuie comentat. Axa anti-uninominal e principala alianţă la putere. Până pe 30 noiembrie. Dacă veţi face pasul spre cabina de vot.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.