Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 04/3/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adriana Dutulescu
Titlul articolului: PSD joaca uninominalul baronilor la doua capete
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/index.php?id=18246&art=44027&cHash=c74f145051


Numele cotidianului

Public, liderii PSD fac un joc de imagine si se declara partizani inversunati ai votului uninominal pentru presedintia Consiliilor Judetene. Neoficial, insa, fac demersuri pentru ca asta sa nu se intimple.

Viorel Hrebenciuc asteapta

un telefon de la PNL

Astazi se joaca soarta uninominalului in Camera Deputatilor, motiv de mari framintari in rindurile social democratilor, de al caror vot depinde adoptarea legii. Ieri, in sedinta Biroului de Conducere al PSD, ca si duminica seara, intr-o intilnire informala a liderilor, adunati la sediul din Kiseleff, ca si la sedinta grupului de la Camera Deputatilor, subiectul a fost rasucit pe toate partile, mai ales ca baronii locali au cerut imperativ saptamina trecuta ca partidul sa sustina in Parlament si adoptarea alegerilor directe si pentru presedintii Consiliilor Judetene.

Daca votul uninominal pentru Parlament poate fi privit cu ochi ingaduitori de cei mai multi dintre liderii PD, uninominalul pentru sefii de CJ este respins ca idee de acestia, pe principiul ca baronii locali vor deveni de necontrolat in raport cu liderii de la centru, ei primind puteri sporite si independenta fata de propriile partide. Asa se face ca pesedistii cauta solutii pentru a fi impiedicata, daca nu adoptarea legii – fortata de presiunea mass-media –, atunci macar aplicarea ei. Ca de obicei, insarcinat cu aceste „amanunte“ de procedura este Viorel Hrebenciuc, acesta fiind de altfel acuzat chiar de catre presedintii de CJ ai PSD ca a boicotat uninominalul si ca a „tradat“ propriul partid. Potrivit unor surse din conducerea PSD, Hrebenciuc a elaborat o analiza pe subiectul votului uninominal si al impactului acestuia asupra partidului, apreciind ca ar putea fi nociv in special in cazul particular al uninominalului pentru alegerea presedintilor de Consilii Judetene, tocmai din cauza ca personaje ca Oprisan, Nicusor Constantinescu, Constantin Contac sau Gavril Mirza ar putea deveni niste „dumnezei“ locali de necontrolat de catre sefii lor de la Bucuresti. In plus, se pare ca analiza lui Viorel Hrebenciuc este sceptica in ceea ce priveste sansele ca PSD sa obtina foarte multe presedintii de Consiliu Judetean pe acest sistem de vot uninominal.

Intrebat de Cotidianul in legatura cu analiza mentionata, Viorel Hrebenciuc a declarat ca „nimeni nu poate sa faca acum analize si estimari“, sustinind ca nu a intocmit un astfel de document. Insa negociatorul PSD a tinut sa lanseze un avertisment la adresa baronilor locali – exact aceia care l-au atacat saptamina trecuta – explicind ca uninominalul i-ar putea extermina din punct de vedere politic. „Ei sint disperati ca vor sa nu mai fie schimbati din functie, d-aia vor uninominal. Dar daca se face vot uninominal, nu inseamna ca vor cistiga tot astia care sint acum. Vor fi monstri sacri care sa nu mai fie alesi si necunoscuti care vor obtine voturi si vor deveni persedinti la Consiliul Judetean. Si chiar si asa, vor avea nevoie tot de voturile partidului, de voturile consilierilor judeteni ca sa-si treaca proiectele, ca legislatia nu a fost schimbata ca sa le dea lor putere absoluta“, a afirmat Hrebenciuc.

Totusi, pentru orice eventualitate, Hrebenciuc ar fi facut demersuri pe linga liberali si pe linga UDMR ca amendamentul cu pricina sa nu treaca de Parlament, in ciuda dispozitiilor date public pesedistilor pentru a-l vota. Surse din conducerea PNL sustin ca saptamina trecuta, chiar dupa sedinta BPN a PSD, Hrebenciuc s-a dus la presedintele liberal al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, pentru a-i cere sa-i convinga pe liberali sa se opuna acestui amendament, mentionindu-i liderului PNL ca ar avea sprijin in acest sens si din partea deputatilor UDMR.

Deputatii PSD au fost somati sa se prezint astazi la Palament in corpore si au fost avertizati ca votul la legea uninominalului va fi... uninominal. O parte a parlamentarilor PSD si-au exprimat dezacordul fata de sistemul de vot, in special fata de cel privitor la Consiliile Judetene. Marian Saniuta, Ovidiu Musetescu si Eugen Bejinariu au pledat impotriva acestuia, argumentind ca partidul este dezavantajat atit electoral, cit si din cauza mult discutatei sporiri a puterilor baronilor locali. Nici unul dintre opozanti nu va avea, insa, curajul sa voteze impotriva, deoarece votul va fi si deschis, si inregistrat de presa. Pentru aceasta varianta, liderii PSD sustin ca au o formula de rezerva, si anume un „aranjament“ cu PRM, care va contesta uninominalul la Curtea Constitutionala. Contestarea va duce ori la anularea legii, ori, cel putin, la aminarea aplicarii ei, ceea ce va face ca alegerile de anul acesta sa se desfasoare tot pe sistemul de vot clasic al listelor.

  • Geoana leaga uninominalul de anticipate

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca votul de astazi asupra legii uninominalului va fi decisiv pentru clarificarea situatiei politice. Geoana a precizat ca reprezentantii PSD vor propune, in plenul Camerei, un amendament prin care si presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot uninominal. Presedintele PSD a apreciat ca, dupa votul asupra legii uninominalului, devine „obligatorie“ adoptarea de catre partide a unei decizii cu privire la eventualitatea declansarii alegerilor anticipate. Geoana a mai spus ca, in functie de votul de astazi si de atitudinea sefului statului privind anticipatele, PSD va convoca un comitet executiv, in urmatoarele zile, in care sa adopte o decizie cu privire la anticipate si, eventual, la motiunea de cenzura.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.