Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 6.11.2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Marko Bela: Am pierdut timpul în Parlament
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/articole/detalii-articol/827412/Marko-Bela-Am-pierdut-timpul-in-Parlament/



 
 
  

Liderul UDMR, Marko Bela, a afirmat astăzi că predarea istoriei şi geografiei în limba maghiară "trebuie introdusă într-un timp foarte scurt".

"Cu toate că Guvernul a soluţionat această problemă, dreptul de a învăţa în limba maghiară istoria şi geografia nu a trecut însă în Parlament şi am ajuns să dezbatem nişte proiecte aiurea, în loc să ne ocupăm de dobândirea acestor drepturi", a spus Marko,la Sângeorgiu de Mureş, citat de RTV.

El a subliniat că acest lucru "trebuie făcut în următorii patru ani".

Marko Bela a vorbit şi despre propunerea sa privind obligativitatea învăţării limbii maghiare şi de către români.

"Foarte mulţi s-au împotrivit acestei propuneri, însă trebuie să ajungem la reciprocitate pentru a ne cunoaşte reciproc istoria, cultura şi limba", a subliniat el.

Politicianul şi-a schimbat discursul în privinţa votului uninominal. Dacă până acum s-a arătat împotriva introducerii votului, Marko a găsit acum şi avantaje.

"Partea pozitivă a votului uninominal este că vom avea o responsabilitate mai mare. Noi am făcut multe pentru utilizarea limbii maghiare, în Târgu Mureş, dar şi aici. În acest moment, Sângeorgiu de Mureş este trecut şi în limba maghiară, la şedinţele de Consiliu Local limba maghiară poate fi utilizată dacă 20% din populaţie este de etnie maghiară", a spus senatorul.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.