Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 05/3/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raluca DUMITRIU, Mihai ŞOMFELEAN
Titlul articolului: Uninominalul, votat şi pasat Curţii Constituţionale
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/uninominalul-votat-si-pasat-curtii-constitutionale.html?3928;2432639


Numele cotidianului

Aleşii au fost de acord ca şefii Consiliilor Judeţene să fie aleşi uninominal

Colegiile uninominale vor fi stabilite de o comisie parlamentară

Mircea Geoană şi Emil Boc sărbătoresc victoria uninominalului iar Corneliu Vadim Tudor plănuieşte atacul la Curtea Constituţională

Viitorii membri ai Parlamentului vor fi aleşi uninominal. Legea a fost adoptată, ieri, de Camera Deputaţilor, după o zi întreagă de dezbateri, pauze şi negocieri. În favoarea actului normativ s-au pronunţat 231 dintre aleşi, 11 au votat „împotrivă” şi 18 s-au abţinut. Cei mai mulţi dintre deputaţii care s-au opus introducerii votului uninominal sunt membrii PRM, iar abţinerile aparţin reprezentanţilor UDMR. De altfel, PRM, dar şi PC au anunţat că intenţionează să conteste proiectul la Curtea Constituţională.

În timpul celor peste şase ore de discuţii, deputaţii au cerut mai multe pauze de consultări, dar au şi ajuns să se atace reciproc pentru că nu se înţelegeau pe unele articole. Atunci când s-a votat prevederea care obligă fiecare candidat să plătească, odată cu înscrierea la alegerile parlamentare, o sumă egală cu cinci salarii minime brute pe economie, fosta peremistă Leonida Lari le-a strigat colegilor din sală: „Ruşine!”. „Există basarabeni cu cetăţenie română ce-şi doresc să cadideze în Parlamentul ţării- mamă. Dacă o luăm la drept şi fără înconjur, unii abia au ieşit din puşcăriile din Moldova. De unde să aibă bani? Ei n-au stat, eu n-am stat să fac averi, am stat pe baricade”, a protestat Lari, iritată.

 

Cu puţin timp înainte, când s-a dezbătut subiectul reprezentării minorităţilor în Parlament, deputatul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, şi cel al PRM, Ioan Aurel Rus, au început chiar să se jignească. Rus a ajuns să-i reproşeze lui Pambuccian că se îmbracă în jeans, „ca pe stradă sau ca la păscut”, şi nu la costum şi cravată. „Cine vrea să rămână în uniformitate să stea acolo”, i-a replicat deputatul minorităţilor, care a adăugat că în România e nevoie de o lege care să oblige aleşii să dea un test de inteligenţă şi unul psihologic înainte de a-şi prelua mandatul.

Şefii CJ, aleşi uninominal

Miza cea mai mare a legii a reprezentat-o amendamentul PSD potrivit căruia şi preşedinţii de Consilii judeţene ar trebui să fie aleşi prin vot uninominal. Social-democraţii au impus, la vot, prevederea, care a trecut cu o largă majoritate, deşi, iniţial, PNL, UDMR, PC şi PRM au anunţat că se opun. La prima oră a dezbaterilor, liberalii ceruseră ca votul uninominal pentru şefii Consiliilor judeţene să nu facă obiectul acestei legi, ci al unui alt act normativ. La iniţiativa PSD, a mai fost adoptat şi amendamentul prin care preşedinţii de Consilii prezidează şedinţele acestui for şi au drept de vot. Adoptarea acestui amendament s-a făcut după ce liderii PSD au iniţiat, la solicitarea baronilor locali, o serie de negocieri cu PD-L şi PNL.

Vot uninominal, dintr-un singur tur

Proiectul adoptat ieri prevede că votul va fi organizat în colegii uninominale într-un singur tur de scrutin. Numărul colegiilor va fi egal cu numărul mandatelor senatorilor şi deputaţilor. Fiecare partid va avea un singur candidat într-un colegiu, iar acela care obţine jumătate plus unu din voturi câştigă automat mandatul. În cazul în care acest scor nu va fi atins, voturile se vor repartiza partidelor proporţional, la nivel naţional, în limita de mandate alocate fiecărui judeţ.

Prag electoral alternativ

În ceea ce priveşte pragul electoral, acesta a fost stabilit la 5% pentru partide şi maximum 10% pentru alianţe. Însă, dacă un partid nu obţine necesarul de 5% la nivel naţional, el va fi totuşi reprezentat în Parlament dacă va câştiga majoritatea în şase colegii de deputaţi şi trei de senatori. UDMR, susţinută de PC, nu a reuşit să-şi impună amendamentul prin care dorea ca prag alternativ câştigarea a numai patru mandate de deputat şi două de senator. Actul normativ nu modifică numărul actual al parlamentarilor. Delimitarea colegiilor uninominale se va face de către o comisie parlamentară şi va fi adoptată prin hotărâre de guvern, la 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

PRO

„Nu vor mai rămâne în viaţa politică decât oameni care au demonstrat că ştiu să facă ceva“ -  Marian Oprişan (şef CJ Vrancea, PSD)

CONTRA

„S-au deschis porţile intrării mafiei în Parlament, a hoţilor şi a şmecherilor“  -  Marcu Tudor (deputat PRM)

Info plus:

„Preşedintele României nu va ataca la Curtea Constituţională un eventual articol de lege privind alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene“.  -  Administraţia Prezidenţială


  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.