Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Hotnews
Anul şi data apariţiei: 09/7/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Doc
Titlul articolului: Victoriosii alegerilor parlamentare uninominale. Cateva confuzii
Acces online: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-3499492-victoriosii-alegerilor-parlamentare-uninominale-cateva-confuzii.htm


Numele cotidianulu

Localele s-au incheiat, subiectul politic fierbinte al acestor zile fierbinti sunt alegerile parlamentare. Se analizeaza ce impact are noul sistem electoral asupra acestora, si ce rezultat se presupune ca vor avea. Constat ca o buna parte din aceste analize fac cateva confuzii foarte grave, scrie Doc pe blogul lui.

Sa luam, ca exemplu, analiza semnata de Pavel Lucescu in Cotidianul, sa vedem pe rand care sunt problemele.

Sistemul de vot pentru alegerile parlamentare este considerat uninominal. Dl Lucescu face un numar de deductii, destul de solide, folosindu-se de statisticile alegerilor pentru sefii CJ si primari, pentru a estima rezultatul alegerilor parlamentare. E un rationament care se bazeaza implicit pe o ipoteza eronata : primarii si sefii de CJ sunt alesi uninominal, parlamentarii, in schimb, nu.

Pentru alegerile parlamentare avem un sistem care are trasaturi comune cu unul uninominal, iar o parte din parlamentari se poate spune ca vor fi alesi astfel. Dar, per total, noul sistemul de vot nu este unul uninominal.

Exista un aspect esential in care sistemul nostru este diferit fata de unul uninominal : sistemul nou introdus este, la fel ca si pana acum, proportional. Procentul de mandate al unui partid este identic cu procentul de voturi valabile primite in total, la nivel national, de candidatii sai.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.