Liderul UDMR a criticat şi activitatea Parlamentului actual, menţionând că ar fi mai bine ca aleşii să plece în vacanţă şi să se ocupe de campanie.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, într.o conferinţă de presă, la Bistriţa, că votul uninominal nu avanatajează pe nimeni şi, în plus, majoritatea mandatelor de parlamentari vor rezulta din redistribuirea voturilor, transmite corespondentul NewsIn.
„Din fericire, actualul sistem nu adus o schimbare faţă de vechiul sistem. Fiind un vot uninominal într-un singur tur de scrutin, majoritatea mandatelor vor rezulta din reîmpărţirea voturilor. Voturile se adună într-un coş şi după aceea vor fi reîmpărţite. Noi suntem într-o situaţie fericită faţă de alţii, fiindcă cel puţin o treime din mandate putem estima din ce colegii vor veni, adică din acele colegii unde avem o majoritate maghiară clară.
Dar în cazul celorlalte mandate, nici noi nu vom şti de unde vor veni. Putem face estimări, fel de fel de calcule, dar nu avem nicio certitudine. În cazul celorlalte partide va fi la fel”, a spus Marko Bela care a adăugat că nimeni nu e avantajat prin acest vot unimonimal.
„Se văd eforturile disperate ale partidelor politice de a găsi personalităţi din lumea artistică, sportivă, deci nu cea politică pentru a asigura mandatele sperate ceea ce nu e o garanţie că vom avea un Parlament de calitate. Degeaba se spune că va fi un vot uninominal fiindcă acest lucru se va realiza, practic, doar acolo unde un candidat obţine din pornire peste 50% din voturile coegiului respectiv. În celelalte situaţii, vom ajunge la rezultate foarte ciudate. De exemplu, va primi un mandat nu cel care a ieşit primul cu majoritate relativă, ci al doilea sau al treilea, depinde de reîmpărţire, de algoritm de rezultatele fiecărui partid”, a declarat Marko Bela care a precizat că UDMR se pregăteşte pentru alegeri cu scopul de a fi în continuare în Guvern dacă va avea parteneri şi dacă va avea un program în care se regăsesc dezideratele importante ale UDMR.
Marko Bela a mai adăugat că în Consiliul Permanent al UDMR a fost finalizată lista candidaturilor, 452 la număr, pentru toate colegiile.
„În acest moment avem 22 de deputaţi şi 10 senatori, deci 32 de parlamentari. Acesta ar fi mărimea care ar însemna că am reuşit să facem un grup parlamentar. Dacă vom reuşi acest lucru, înseamnă că am avut o susţinere puternică”, a declarat Marko Bela.
Referitor la relaţiile cu PCM, liderul UDMR a declarat că uniunea a încheiat orice negociere cu această formaţiune.
„Noi am făcut o ofertă foarte generoasă, locuri eligibile pe listele UDMR, nu s-a acceptat. Am închis acest capitol, avem candidaţi UDMR peste tot, iar zilele acestea se înregistrează candidaturile. PCM a făcut o greşeală foarte mare când nu a acceptat oferta noastră şi se vede acest lucru. Ei acum sunt într-un impas. Ştiu foarte bine că nu vor intra. Ca şi partid, au decis să nu intre în alegeri după ce s-au chinuit vreo 3 ani să adune semnăturile pentru înregistrare. Acum sunt înregistraţi, dar nu vor participa, ci vor susţine nişte aşa-zişi independenţi, ceea ce e pentru mine un paradox. Aceşti candidaţi independenţi nu au nicio şansă să intre în Parlament, dar pot să ia voturi de la UDMR”, a mai spus Marko Bela.
Preşedintele UDMR a precizat apoi că uniunea ar prefera ca, după alegeri, să guverneze tot cu PNL. „Relaţiile noastre nu sunt aceleaşi cu toate partidele, este adevărat. Cu PNL suntem parteneri de coaliţie şi ar fi mai uşor să mergem mai departe cu ei, probabil că am avea negocieri mai difiocile cu PSD şi mai dificile cu PDL, dar nu excludem o colaborare nici cu ei. Alianţele postelectorale se fac după alegeri şi nu înainte”, a declarat acesta.
„Sper ca săptămâna viitoare să se ia această decizie, parlamentarii să îşi facă campanie pentru că e mult mai bine decât să stea acolo şi să voteze proiecte dictate de o anumită demagogie. Sper ca viitorul Parlament să fie mai bun, dar UDMR trebuie să fie acolo pentru a nu lăsa ca ceea ce am făcut până acum să se strice”, a conchis Marko Bela.