Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 07.09.2011
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: UDMR joacă la două capete
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/udmr-joaca-la-doua-capete-157052/


Liderii UDMR negociază intens - atât cu PDL, cât şi cu PSD -legile electorale şi propunerile de reorganizare administrativ-teritorială. Liderii UDMR şi PSD au găsit un numitor comun în privinţa votului prin corespondenţă promovat de democrat-liberali şi a revizuirii Constituţiei, scriu jurnaliştii de la Adevărul.

 

Nemulţumiţi de şahul în care sunt ţinuţi de liderii PDL, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor s-a întâlnit ieri cu liderul PSD, Victor Ponta. În urma întrevederii, cei doi au ajuns la un consens în privinţa propunerii PDL privind votul prin corespondenţă.

 

Victor Ponta a  declarat că  PSD susţine reprezentarea minorităţilor în Parlament direct proporţională cu ponderea acestora, indiferent de sistemul electoral care va fi adoptat, iar Kelemen Hunor a recunoscut că propunerea PDL a fost primită cu reticenţă de unii din membrii Uniunii.

 

O altă temă, care pare să  întrunescă consensul celor doi este cel legat de parlamentul unicameral prin revizuirea Constituţiei.  Ponta a declarat că modificarea Constituţiei va putea fi făcută de viitorul Parlament, cu organizarea referendumului în 2014, iar Kelemen Hunor a admis că nu se va putea modifica Constituţia în 2012, deoarece nu exista majoritatea care să adopte această modificare.

 

Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale a rămas în suspensie, UDMR aşteptând reluarea discuţiilor în coaliţie.

 

Jurnaliştii sunt de părere că  Opoziţia încearcă să atragă UDMR de partea lor şi apreciază că USL ar putea promite în schimb scăderea pragului electoral, fără vot prin corespondenţă, ipoteză neconfirmată de liderii PSD."Dacă UDMR acceptă legea votului prin corespondenţă la schimb cu desfiinţarea pragului electoral, nu au realizat nimic. Creşte numărul total de alegători, iar numărul mandatelor UDMR va scădea drastic, pentru că scade şi proporţia alegătorilor lor", a declarat pentru „Adevărul" deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

 

Guvernul nu pare dispus să facă  progrese nici în adoptarea legii minorităţilor.  Într-un document trimis ieri de Executiv către parlament, statutul minorităţilor naţionale figurează la punctul 43 pe lista priorităţilor Guvernului, cu termen de finalizare a legii decembrie 2011.

 

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a mai declarat că că nu mai este nevoie ca UDMR să iasă de la guvernare şi că după alegerile de anul viitor USL va discuta cu toate forţele politice, mai puţin cu PDL, consemnează  Evenimentul Zilei.

 

"Nu e cazul să mai vorbim de ieşirea de la guvernare, cred că trebuie să mergem la alegeri corecte şi în funcţie de ce votează românii putem discuta cu toate forţele politice, mai puţin cu PDL", a spus Ponta, care a precizat că dacă USL va câştiga alegerile din 2012, va avea cu UDMR o relaţie cât se poate de civilizată.

 

"Dacă USL va avea peste 50 la sută, vom fi la guvernare, dar vom avea respect, vom avea o colaborare normală între Putere şi Opoziţie, aşa cum dânşii, acum, fiind la putere, ne tratează cu un respect pe care nu-l primim de la PDL", a spus Ponta.

 

Conform Gândul,  preşedintele UDMR, Kelemen Hunor,a declarat că l-a informat pe premierul Emil Boc de aceste discuţii, care însă nu pun sub semnul întrebării coaliţia guvernamentală. "Am vorbit aseară cu premierul Emil Boc şi i-am spus că este o întâlnire firească şi nu are ca obiect participarea noastră la guvernare, ci doar probleme care pot face obiectul unor discuţii normale putere-opoziţie".

 

Liderii UDMR nu mai vor să se întâlnească cu PNL, supăraţi pe Crin Antonescu din cauza declaraţiilor acestuia despre eventuala încarcerare a aunor lideri UDMR, mai notează  Adevărul. "Am considerat că nu este cazul să ne mai întâlnim şi cu Crin Antonescu. Oferta pe care noi o aveam de discutat nu era puşcăria", au afirmat, ieri, lideri ai UDMR.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.