Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Realitatea.net
Anul şi data apariţiei: 12.11.2011
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Logodnă ţigănească: O fată de 12 ani din Gorj are un logodnic mai mare cu şapte ani
Numărul fotografiilor: 1+1 VIDEO
Acces online: https://www.realitatea.net/logodna-tiganeasca-o-fata-de-12-ani-din-gorj-are-un-logodnic-mai-mare-cu-sapte-ani_886129.html


O fată de numai 12 ani dintr-o familie de romi căldărari din Gorj se logodeşte cu un tânăr de 19 ani. Într-un astfel de caz, reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi cei ai Poliţiei nu pot face nimic în afară de a monitoriza situaţia.

 

Daniel Ţica, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, a precizat că în zonă au fost permanent echipaje de poliţişti pentru a monitoriza tot ce se înatâmplă şi pentru a preveni orice fapte de tulburare a liniştii publice.

Logodna nu este interzisă de lege iar instituţiile statului pot interveni în interesul minorei doar dacă, în urma unui certificat medico-legal, se va demonstra că fata nu mai e virgină. În această situaţie, mirele, care este major, va răspunde în faţa legii.

"Noi le-am luat declaraţii, am încheiat şi un proces verbal şi le-am pus în vedere că luni sau marţi să vină cu un certificat medico-legal pentru a constata dacă fetiţa e virgină sau nu", a precizat Constantin Preoteasa, director al Direcţiei pentru Protecţia Copilului.

Liderii romilor admit că, deşi e legală, logodna cu o minoră nu e morală. Alin Bobu, consilier pentru rromi în cadrul Prefecturii Gorj consideră că romii vor realiza că nu e bine să-şi mărite copiii la vârste fragede pentru că le fac rău. "Le distrug copilăria, îi distrug mental", a adăugat acesta.

Dacă rezultatele certificatului medico-legal vor arăta că fata nu mai este virgină, tînărul logodnic riscă să fie cercetat pentru întreţinere de relaţii sexuale cu o minoră. Deşi are numai 12 ani, fetiţa este la a doua logodnă.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.