Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 11.10.2010
Tematica: Tinerii romi - educaĹŁia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Daniela Pilat
Titlul articolului: Bacau: Copiii rromi, aduşi la şcoală de educatori
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.ro/locale/bacau/Bacau-_Copiii_rromi-adusi_la_scoala_de_educatori_0_351565134.html


Copiii căldărarilor din cartierul Tache din Bacău sunt luaĹŁi în fiecare dimineaţă de acasă de către educatorii de la Şcoala „DomniĹŁa Maria“ şi aduşi la grădiniţă. Indiferent de vreme, două cadre didactice merg pe la casele rromilor după micuĹŁi.

„Dacă nu facem acest lucru, părinĹŁii nu-şi dau interesul să-i aducă. De voie, de nevoie, copiii vin la gradiniţă“, explică Emilia Alexandru, educator. Unii sunt atât de săraci încât nu au nici încălţări pentru a ieşi pe poartă. AlĹŁi copii de rromi sunt nevoiĹŁi să-i care  la grădiniţă şi pe fraĹŁii mai mici lăsaĹŁi în grijă de către părinĹŁi.

„Mama şi tata au plecat cu noaptea-n cap. Eu sunt cea mai mare şi am grijă de surorile mai mici. Asta mică nu ştiu câĹŁi ani are. Abia merge. O ĹŁin în braĹŁe până la grădiniţă“, ne spune Diana Stănescu, o ĹŁigăncuşă de cinci ani.

Surioara ei de patru ani zadarnic şi-a căutat o pereche de papuci prin casă. În cele din urmă, pentru a nu o lăsa pe educatoare să aştepte foarte mult la poartă, s-a lăsat păgubaşă. „Nu o singură dată aceşti copii ajung la şcoală dezbrăcaĹŁi sau desculĹŁi. Sunt copii buni, care au nevoie de educaĹŁie. Numai astfel se pot schimba în bine. Dar le trebuie înĹŁelegere şi ajutor“, este de părere Cecilia Deaconu, directorul Şcolii Nr. 8.      

Drumul micuĹŁilor până la grădiniţă durează mai bine de o oră. Unii se îmbulzesc la jucării, în timp ce alĹŁii se uită cu jind la caietele şi creioanele colorate. Educatoarea însă are alte planuri. Ea îi mobilizează pe micuĹŁi şi îi duce la baie pentru a se spăla pe mâini şi pe faţă, „ritual“ de care cei mai mulĹŁi uită. „Abia după ce mă conving că sunt cât de cât curaĹŁi mă apuc de lucru. Cu unii pot lucra, cu alĹŁii mai puĹŁin“, recunoaşte educatoarea.

„Să înveĹŁe să scrie şi să citească“

Unii căldărari ĹŁin mult ca odraslele lor să înveĹŁe carte. „În cazul acestora, când ajungem la poartă, copiii sunt gata pregătiĹŁi de grădiniţă şi bine îmbrăcaĹŁi, chiar elegant“, ne spune institutorul Răzvan Tănase. Sunt însă şi părinĹŁi care cu greu pricep de ce odraslele lor trebuie să-şi tocească coatele de băncile şcolilor. „Să meargă la şcoală cât să înveĹŁe să scrie şi să citească. Ca să facă oale şi cazane n-au nevoie de multă carte“, crede Elena Stănescu. 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.