Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 09.01.2012
Tematica: Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Simona Mătieş
Titlul articolului: Baconschi: Nu lipsim de dreptul la vot românii din străinătate, pentru că vrea un partener de coaliţie
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/baconschi-nu-lipsim-de-dreptul-la-vot-romanii-din-strainatate-pentru-ca-vrea-un-partener-de-co.html


Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, consideră că negocierile privind legea votului prin corespondenţă ar trebui să continue, pentru că nu pot fi lipsiţi de dreptul la vot românii din străinătate, numai pentru că "un partener din coaliţie se opune".

"Cred că este un drept al românilor de pretutindeni, adică al tuturor cetăţenilor români. Nu avem încă rezultatul final al recensământului, dar se conturează o cifră clară şi anume că 15% dintre români trăiesc deja în alte state. Asta ne obligă, cu atât mai mult, din punct de vedere politic, civic, moral, democratic, să le oferim şansa de a participa la vot şi de a decide soarta ţării", a spus Baconschi, într-o emisiune la RRA.

El a adăugat că a redactat un proiect de lege, citit în guvern o dată, "care s-a blocat pentru că UDMR avea nişte rezerve".
 
Baconschi nu vrea asumarea răspunderii
"Negocierile trebuie să continue, pentru că nu o să lipsim de vot românii noştri din străinătate pentru că se opune un partener din coaliţie, dar trebuie să vedem dacă el va fi adoptat până la alegerile din noiembrie', a declarat ministrul de Externe.
 
El a mai precizat că va milita pentru ca legea votului prin corespondenţă să intre în vigoare până la alegerile legislative din această toamnă, dar că nu şi-ar dori adoptarea ei prin asumarea răspunderii Executivului.

"Nu mi-aş dori prin asumare, ca procedură de promovare a acestui act legislativ, dar este politic extrem de important, pentru că românii care trimit bani acasă, idei europene, se întorc şi susţin familiile lor sunt parte din naţiunea noastră, au acest drept. Totodată, pe lângă biserici, parohiile româneşti din străinătate, ei nu au o altă legătură civică cu România. Numai prin vot se crează o legătură politică, un contract între ei şi ţară, astfel încât, nu cred că există contra-argumente", a explicat şeful diplomaţiei române.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.