Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 16-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Iulia Marin
Titlul articolului: Titus Corlăţean: „Partea ungară provoacă opinia publică românească. Aceste greşeli costă Ungaria foarte mult“
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://adevarul.ro/news/politica/titus-corlatean-partea-ungara-provoaca-opinia-publicaromaneasca-greseli-costa-ungaria-foarte-mult-1_511fe84800f5182b856bf1eb/index.html


Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a vorbit sâmbătă seara la Antena 3 despre poziţia Guvernului faţă de provocările Ungariei, după arborarea steagului Ţinutului Secuiesc pe clădirea Parlamentului de la Budapesta. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Scandalul steagului secuiesc, văzut de la Budapesta: atitudinea politi...   „Reacţia fermă era absolut necesară, pentru că este vorba de dorinţa clamată pentru autonomie teritorială. E o chestiune inacceptabilă din punctul de vedere al Constituţiei şi statul român poate să spună foarte relaxat că suntem pe un standard mult superior altora din jurul nostru. Când am avut reacţia fermă, necesară, am pus lucrurile la loc", crede ministrul Afacerilor Externe. Pe de altă parte, Corlăţean a recunoscut că, „ori de câte ori partea ungară face astfel de lucruri, provoacă opinia  publică românească, iar acest lucru constituie o greşeală .  Aceste greşeli costă Ungaria foarte mult", crede el. Pe de altă parte, Titus Corlăţean susţine că arborarea steagului Ţinutului Secuiesc pe clădirea Parlamentului de la Budapesta nu ar trebui să îi deranjeze pe români. „Ne lăsăm duşi de val, ei pot pune orice, să fie sănătoşi. Pe mine mă interesează în România să fie legea respectată. Pe fond, de ce să ne deranjeze?  Steagul e pus pe clădirea lor, nu pe clădirea mea". Ministrul Afacerilor Externe susţine că astfel de provocări împiedică realizarea „unui parteneriat strategic între România şi Ungaria". „Simţim nevoia unei comunicări mai bune, mai directe cu cetăţenii români de etnie maghiară din România, deoarece sunt manipulaţi", a adăugat el şi a precizat că  relaţiile cu Ungaria „sunt mai complicate în clipa de faţă, dar dialogăm. Dialogăm şi este necesar acest dialog".    Întrebat dacă se va ajunge la o îngheţare a relaţiilor parlamentare, după cum scria pe blogul său fostul premier Adrian Năstase,  Corlăţean a declarat că aşteaptă o reacţie din partea conducerii Parlamentului României, „dar nu în sensul de a agita spiritele". Anterior, Năstase a publicat pe blog un articol în care scrie că „gestul preşedintelui Parlamentului ungar (şi al parlamentarilor care au participat) este un gest neprietenesc. Din acest motiv, cred că ar fi nevoie de o reacţie a Parlamentului României, prin care să se constate acest gest inamical şi să se decidă îngheţarea acţiunilor parlamentare bilaterale (inclusiv ale grupului de prietenie) până la revenirea la situaţia de normalitate".
Citeste mai mult: adev.ro/mibxt6    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.