Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 07-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Călin Marchievici
Titlul articolului: O ’’nevinovată’’ relatare despre hochei și spiritul de luptă NY Times despre ’’simbolul luptei’’ secuilor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/ny-times-despre-simbolul-luptei-secuilor-206175/


Un articol apărut chiar în ziua declanșării disputei diplomatice româno-ungare care aduce un elogiu unei echipe de hochei în spatele căreia stă mai mult decât sportul, în care Laszlo Tokes este eroul revoluției ajuns vicepreședinte al PE, iar România se reduce la oprimare, Nicolae Ceaușescu, câini vagabozi și armată obligatorie

Un oras cu 38.000 de locuitori situat pe un podis in estul Transilvaniei, Miercurea Ciuc este faimos pentru trei lucruriȘ este cel mai friguros oras din Romania, aici se produce berea Ciuc si aici se afla o echipa de hochei care a castigat de sase ori campionatul Romaniei, asa incepe un articol aparut joi in editia tiparita a The New York Times, sub semnatura lui James Montague, care transmite chiar de la Miercurea Ciuc. Articolul, aparent centrat pe nevinovatul hochei, a aparut in editia online a ziarului american pe data de 6 februarie, atunci cand a debutat disputa dintre diplomatiile romana si ungara. Articolul se intituleaza ''Simbolul unei lupte'', iar parcurgandu-l este limpede ca nu este vorba despre o lupta sportiva si nici de fair play.

Numele de pe tricourile echipei nu este insa Mircurea Ciuc, ci Szekelyfold, numele unguresc pentru Tinutul Secuiesc, o fosta provincie a Regatului Ungariei, contiuna The New York Times. Pe gheata patinoarului sta scris Hoki Sport Club Czikszereda. Fanii canta la meciurile de casa imnul Tinutului Secuiesc in limba maghiara.

Iata prezentarea Tinutului Secuiesc in publicatia americana. ''Tinutul Secuiesc, numit astfel dupa un trib razboinic care este atestat in Evul Mediu, este o zona dominata de maghiari in Romania, care acopera trei judete ale tarii. Cei circa 1,2 milioane de maghiari formeaza cea mai mare minoritate etnica a Romaniei, 6% din populatia tarii. Caderea Imperiului Austro-Ungar dupa Primul Razboi Mondial a dus la abandonarea a milioane de unguri in ceea ce acum este Romania, Slovacia, Ucraina si Serbia. Secuii s-au trezit rupti de unguri si supusi unei politici de asimilare, incluzand restrictii dure privind folosirea limbii sub fostul regim al lui Nicolae Ceausescu.

Dar in ultimele doua decenii, etnicii maghiari din regiune au inceput campania pentru o mai mare autonomie, cu Hoki Sport Club Czikszereda in linia intai. Romania poate fi o tara a fotbalului, insa Czikszereda este orasul hoceiului.

Clubul de hochei are rolul clubului de fotbal FC Barcelona, care a tinut vie flacara nationalismului catalan in timpul regimului represiv al generalului Franco.

''Pot spune ca acest club reprezinta secuii. Ne placem sa spunem ca hocheiul pe gheata reprezinta istoria noastra, pentru ca stramosii nostri erau razboinici, iar hocheiul are nevoie de razboinici. Sunt foarte putini romani care joaca la clubul nostru'', spune Papp Elod, fost presedinte al clubului si acum politician local.

Langa el sta Timo Lahtinen, atrenorul finlandez al echpei. ''Fiecare joaca hochei in acest oras si vorbeste despre hochei, este centrul hocheiului din Romania. De fapt din Ungaria'', spune finlandezul, citat de ziarul american.

Si urmeaza relatrae problemelor create in hocheiul romanesc. ''Intreaga echipa nationala a Romaniei este formata doar din jucatorii mei si toti vorbesc maghiara'', spune finlandezul. Aceasta anomalie, scrie NY Times, a atins punctul critic la un meci dintre Ungaria si Romania in 2011, la Miercurea Ciuc. Dupa meci, aproape toti jucatorii Romaniei s-a alaturat celor unguri si au cantat imnul Ungariei. ''Unii fotografi i-au surprins si a iesit un mare scandal'', spune Attila Goga, care a jucat pentru echipa Romaniei in urma cu zece ani si are dubla cetatenie. ''Este ciudat, dar vad si eu asta. Ei nu inteleg situatia noastra de aici'', spune Goga.

Este un singur imn pe care Goga l-ar canta, scrie NY Times. ''Toti suntem unguri aici. Ma simt ungur. De mic copil am vorbit ungureste. Am invatat romaneste, dar maghiara este limba mea materna .''

NY Times continua: ''Laszlo Tokes, fost vicepresedinte al Parlamentului European si unul dintre cei mai importanti politicieni maghiari din Romania, face campanie pentru autonomia deplina a maghiarilor in Romania, centrata pe Tinutul Secuiesc, cu sportul jucand un rol important.''

''Cultura noastra a fost oprimata. Asa s-a intamplat si in sport. In Czikszereda de aceea este foarte important hocheiul, pentru ca este identitatea ungureasca. Sportul preau uneori rolul unei minoritat'', spune Tokes.
''Tokes, acum episcop, a fost un erou al revolutiei din 1989 care l-a dat jos pe Ceausescu. Cand politia secreta romana a incercat sa-șl aresteze,credinciosii sai au rezistat si au dus la izbucnirea protestelor nationale care au dat jos regimul. Tokes ii numeste pe romani 'prieteni foarte buni', dar spune ca romanii nu accepta ca oamenii sai sunt unguri'', scrie ziarul american.

''Uneori suntem numiti romani care vorbesc maghiara. Nu este adevarat. Suntem unguri si sensul original al cuvantului. Chiar si daca am trai pe Luna, tot unguri am fi. Chiar daca traim in Transilvania, Romania, tot unguri suntem'', spuen Tokes.

Hoki Sport Club Csikszereda a atras oamenii de afaceri locali si politicienii care promoveaza Tinutul Secuiesc. Desi patinoarul a fost construit in anii 1970, el este bine intretinut, cu un hotel in apropiere, pentru echipele oaspete.

Si acum NY Times prezinta situatia hocheiului din Bucuresti. ''La Bucuresti, hocheiul a trait zile mai bune. Patinoarul orasului este partial inundat. Cu cateva zile in urma, o fata se antrena la patinaj ocolind baltile de pe gheata. Cainii vagabonzi au intrat inauntru. Unul s-a prins in atele portii de hochei si le-a ros pana cand le-a rupt.

''Miercurea Ciuc are u interes social si politic. Este u oras mic. Dac vor sa fie vazuti ca si alte orase, ei trebuie sa arate ceva. Au ales sportul. Politicienii din zona se folosesc de asta pentru a se promova'', spune Marius Gliga, presedintele Federatiei Romane de Hochei pe Gheata.

Inainte de revolutie, Bucurestiul era centrul hocheiului. Era de aur a fost in 1970-80. Atunci Steaua Bucuresti, echipa armatei, era cea care domina. ''Luau cei mai buni jucatori lasandu-i sa se antreneze in loc sa faca stagiul militar, ceeace era bine pentru jucatori. Aveau doi ani de zile de antrenamente, ceea ce era bine pentru echipa nationala'', spune Gliga. Insa abolirea serviciulkui militar obligatoriu, preeminenta fotbalului in Bucuresti si afluxul de bani la Csikszereda au schimbat balanta.

Urmeaza relatraea finalei Cupei Romaniei, cu Hoki Sport Club Csikszereda intalnind, la Brasov, Korona Brasov. Steagul secuiesc flutura cand a inceput a treia repriza, insa Hoki Sport Club Csikszereda a pierdut cupa. De aceasta data, scrie NY Times, fanii au cantat in romaneste, insa doar pentru a le spune arbitrilor ''hoti'' si celorlalti suporteri ''tarani''.

In ciuda faptului ca au pierdut finala, patinoarul si echipa raman un simbol al ceva mai mare decat hocheiul pe gheata, se incheie articolul din NY Times.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.