Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 07-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: rl online
Titlul articolului: Ungaria susţine dreptul comunităţii maghiare de a folosi steagul secuiesc - MAE ungar
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ungaria-sustine-dreptul-comunitatii-maghiare-de-a-folosi-steagul-secuiesc-mae-ungar-292676.html


Budapesta susţine folosirea drapelului secuiesc, anunţă Ministerul ungar de Externe, care consideră că soluţia la problema privind simbolurile minorităţilor este "în mâinile României", informează MTI, citat de Mediafax.
Soluţia în problema interzicerii simbolurilor grupurilor minoritare este "în mâinile României", a comunicat Ministerul ungar de Externe. Comunitatea maghiară are dreptul să utilizeze propriile simboluri, iar, în acest context, Ungaria susţine folosirea drapelului secuiesc, precizează diplomaţia ungară.
Potrivit comunicatului, poziţia Ungariei a fost prezentată de ambasadorul ungar din Bucureşti Ministerului român al Afacerilor Externe. Conform MTI, ambasadorul Fuzes Oszkar a subliniat că actuala poziţie corespunde cu practici precedente, precum şi cu legislaţia românească şi europeană.
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc, relatează gandul.info. Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc. La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
Citeşte şi: Cătălin Ivan (PSD): Nu vom accepta gesturile extremiste, ele nu reflectă poziţia oficială a Ungariei
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Secretarul de stat în MAE român George Ciamba i-a transmis, miercuri, ambasadorului Ungariei, Fuzses Oskar, convocat la sediul Ministerului, preocuparea faţă de declaraţiile şi demersurile "inacceptabile" ale lui Nemeth Zsolt.
Potrivit unui comunicat transmisde MAE român, Ciamba i-a transmis ambasadorului Ungariei preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth şi a informat că partea română nu acceptă şi nu va accepta astfel de declaraţii şi demersuri.
Oficialul român "a solicitat în termeni fermi părţii ungare stoparea iniţiativelor de acest gen, condamnând afirmaţiile oficialilor ungari care induc percepţia greşită a nerespectării de către România a normelor şi standardelor internaţionale în materie de protecţie a minorităţilor naţionale, în condiţiile în care modelul românesc de protecţie a drepturilor minorităţilor este apreciat pe plan internaţional şi european".
Citeşte şi: Borboly (UDMR): Aştept răspuns de la Ponta, de ce în Harghita nu avem voie să avem steagul judeţului
De asemenea, Ciamba "a subliniat şi caracterul inacceptabil al termenilor folosiţi în declaraţiile oficialilor ungari - «agresiuni simbolice» sau «războiul steagurilor» - precum şi tonalitatea didactică a acestora, chestiuni care nu îşi au locul în raporturile bilaterale româno-ungare".
Secretarul de stat în MAE român "a apreciat ca regretabile declaraţiile din spaţiul public ale oficialului ungar şi că astfel de acţiuni contravin flagrant relaţiilor de Parteneriat Strategic şi bună vecinătate dintre cele două ţări".
"Partea română dezaprobă orice declaraţii care ar incita la măsuri care contravin cadrului legal din România. A transmis regretul că şi prin participarea secretarului de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, la ceremonia organizată de Primăria Sectorului 20 al Budapestei, partea ungară a transmis un semnal de asumare a acestei poziţii", evidenţiază comunicatul MAE român.
George Ciamba a reamintit, în context, şi "comunitatea de valori pe care România şi Ungaria o împărtăşesc ca state membre ale Uniunii Europene şi ca parteneri strategici, fundamentată pe protecţia drepturilor omului şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale".
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.