nyomtat

megoszt

Kadis pentru mama mea
IULIA DELEANU
Katalóguscédula:
Cím: Kadis pentru mama mea
Szerző: IULIA DELEANU

Megjelenési adatok:
Kolozsvár, Kriterion Könyvkiadó, 2005
Nyelv: román
Kategória: KRITERION KÖNYVEK
Témakör: irodalom
Műfaj: regény
ISBN: ISBN 973-26-0817-x
Cartea apare cu sprijinul / A könyv támogatói: S.C. Hiperdia S.A., Camera de Comerţ şi Industrie România–Israel, S.C. Minerva ’92 S.R.L., Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România
Ilustraţia copertei / Borító illusztrációja: Toma Hirth
Teljes kötet letöltése: [pdf, 1333.2k]
Tartalom:
"La moartea mamei sale, în octombrie 2003, colega noastră de redacţie, publicista Iulia Deleanu, avea să solicite Marelui Rabin derogarea de a rosti ea însăşi tradiţionalul Kadiş, în familia sa neexistând nici un fel de alte rude pe linie bărbătească. Rabinul simte că Iulia abia îşi reţinea lacrimile: „Ir sent a ghită tohter... Ir vet zugn Kadiş” („Sunteţi o fiică bună... Veţi spune Kadişul”).

Rostit cu prilejul tragic al pierderii unei fiinţe apropiate, Kadişul nu este o rugăciune de rememorare, de pomenire a celor dispăruţi, ci de eternă preamărire a Marelui Ziditor. Ghidu Bruchmaier, oficiant de cult, un erudit, căruia i-am vorbit despre intenţia Iuliei Deleanu de a scrie un „Kadiş” pentru mama sa, sugera autoarei o pagină de gardă a cărţii pe care să insereze, ca un fel de dedicaţie: „Itgadal, văitcadaş...” –„Te voi preamări etern, Doamne, mai mult decât orice în lume, pentru darul făcut: MAMA”."

Dorel Dorian: Cuvânt introductiv


Teljes kötet letöltése [pdf, 1333.2k]